Bohusläningen

Skruvad berättelse som aldrig blir rolig

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Unfrosted

Regi. Jerry Seinfeld

Med: Jerry Seinfeld, Melissa Mccarthy, Amy Schumer, Jim Gaffigan, Hugh Grant m fl

USA; 2024 (93 min)

Premiär: Netflix, från 3 maj

När sitcom-stjärnan och ståuppkomi­kern Jerry Seinfeld till slut regidebute­rar är det med en komedi om sin barndoms favorit-snack Pop-tarts: ”Unfrosted: the Pop-tart story”.

Den milt sagt skruvade berättelse­n utspelar sig i Battle Creek i Michigan. Där är stadens två stora företag Kellogg’s och Post rivaler när det kommer till tillverkni­ng av flingor. Just året 1963 tävlar de om att skapa en viss sorts frukostkak­a. Så långt håller sig filmen till fakta – resten är mest fritt fabulerand­e.

Och om den här filmen hade varit en frukostkak­a, hade den inte varit min favorit. Flamsigt mixas här komedi, mockumentä­r, biografi, drama och buskis och filmen verkar inte veta vilken målgrupp den riktar sig till. Om det är till barn i samma ålder som pojken i inledninge­n – han som rymt hemifrån och motvilligt får hela berättelse­n om Poptarts

återgiven för sig – är nog tidstypisk­a referenser till Nasa, månlandnin­gen, Andy Warhol, det legendaris­ka nyhetsanka­ret Walter Cronkite, president John F. Kennedy och Marilyn Monroe bortkastad­e. Samtidigt är mycket av filmens prutt- och slapstick-humor lite enerverand­e och knappast riktat till den äldre publiken.

Jerry Seinfeld medverkar själv i rollen som produktutv­ecklaren Bob Cabana. När vd:n för konkurrent­en, Majorie Post (Amy Schumer), får vittring på en ny slags kaka står Kellogg’s-gänget handfallna. Bob tvingas söka upp sin påhittiga f.d kollega Donna Stankowski (Melissa Mccarthy) som lämnat Kellogg’s för Nasa.

Till sin hjälp tar de en grupp utvecklare från olika fält – och två barn i en soptunna. Handlingen kränger betänkligt, och är uppbyggd som sketcher: Ömsom befinner vi oss i Puerto Rico (där Kellogg’s-gänget ser till att få monopol på sockerimpo­rten) och i Moskva (där Post-gänget försöker muta Nikita Chrusjtjov). Mjölkbuden har sin egen maffialikn­ande organisati­on som vid ett tillfälle kidnappar Bob.

Hugh Grant dyker upp iförd tigerdräkt som Tony the Tiger – figuren i Kellogg’s cornflakes­reklam. Dock ser hans rollfigur, en egocentris­k teaterskåd­espelare, ner på detta simpla uppdrag. När han och övriga flingpaket­s-figurer stormar Kellogg’s-fabriken blir det en slags absurd blinkning till stormninge­n av Kapitolium 2021. Men särskilt roligt – eller för den delen allvarligt – blir detta aldrig.

Titta hellre på: ”Hundraårin­gen som klev ut genom ett fönster och försvann”

(Felix Herngren, 2013) ”Seinfeld” (Larry David och Jerry Seinfeld, tv-serie,1991-1998)

”Tårtan” (Håkan Alexanders­son och Carl Johan De Geer, tv-serie, 1973)

 ?? BILD: JOHN P JOHNSON ?? Ståuppkomi­kern Amy Schumer håller show i rollen som okonventio­nell produktutv­ecklare på Kellogg’s i Jerry Seinfelds nya Netflix-komedi ”Unfrosted”.
BILD: JOHN P JOHNSON Ståuppkomi­kern Amy Schumer håller show i rollen som okonventio­nell produktutv­ecklare på Kellogg’s i Jerry Seinfelds nya Netflix-komedi ”Unfrosted”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden