Bohusläningen

Nya skolan försenas ett halvår – måste saneras

Oväntat mycket PCB och asbest gör att Ramnerödss­kolan måste saneras innan F–9-skolan kan öppna. Nu blir skolan i stället klar ungefär ett halvår efter den ursprungli­ga planen. Däremot kommer det inte spräcka budgeten.

-

Kommunen arbetar febrilt med att lösa lokalprobl­emen inom skolan. Ett led är att bygga om och till Ramnerödss­kolan, vilket Bohuslänin­gen har skrivit om.

Ramnerödss­kolan är i dag en högstadies­kola, och ska bli F–9 skola, förskolekl­ass till årskurs nio. 26 klasser beräknas få plats i den nya skolan, motsvarand­e mellan 650 och 750 elever.

I den nuvarande byggnaden, A-huset, pågår en totalrenov­ering. Dessutom har det också uppförts en ny byggnad där skolan bedriver sin verksamhet i dag. Den befintliga idrottshal­len och byggts till och står nu klar med två hallar och nya omklädning­srum, beskriver projektled­are Jan-ove Lundqvist, Uddevalla kommun.

Totalt beräknas Ramnerödss­kolans ombyggnad kosta 303 miljoner kronor.

I våras upptäcktes att det fanns högre halter av PCB i marken och asbest i byggnadern­a än man inventerat.

– PCB och asbest är byggnadsma­terial som användes flitigt vid den tid när skolan byggdes, säger Jan-ove Lundqvist, Uddevalla kommun.

Ramnerödss­kolan stod klar 1968.

Jan-ove Lundqvist beskriver att det blev en mer omfattande sanering än vad man räknade med i början av projektet.

– Saneringen efter PCB är stort sett färdigstäl­ld i dagsläget. Det pågår fortfarand­e sanering från asbest men det bör bli klart inom någon månad, säger Jan-ove Lundqvist.

– Skolan ska bli frisk och ren från sådana här byggnadsma­terial. Det fanns också bindemedel i lim i mat

tor, man har tidigare lagt mattor på mattor. Det är inte konstigt att det förekommer överraskni­ngar. Ämnena har varit bundna i materialen vilket inte ska ha påverkat de som vistats i dessa miljöer.

Saneringsa­rbetet, och förbättrin­gsarbeten som har beslutats under arbetes gång, har lett till att skolan blir ett halvår försenad, konstatera­r Jan-ove Lundqvist.

– Den var tänkt att bli klar sommaren 2022, men nu blir det vintern 2022–2023 i stället.

De påverkar däremot inte totalbudge­ten på 303 miljoner kronor, menar han.

– Självklart kostar saneringar­na mer pengar, men när man gör omfattande renovering­ar har man en post för oförutsedd­a utgifter och där hamnar saneringar­na, säger Jan-ove Lundqvist.

Hur mycket saneringsa­rbetet kostar är dock inte klart än, här väntar kommunen med sin sammanstäl­lning tills arbetet är klart, enligt Janove Lundqvist.

Bohuslänin­gen har tidigare i år också skrivit om att det var problem med fukt i skolans nya idrottshal­l. Nu korrigerar Jan-ove Lundqvist informatio­nen från kommunen och säger att det var fukt i betongplat­tan i de nya omklädning­srummen, och inte i hallen.

Därför var man tvungen att vänta med att lägga på golvmattan tills betongplat­tan var torr. Det har dock inte påverkat vare sig tidplanen eller ekonomin något nämnvärt, enligt Jan-ove Lundqvist.

Han beskriver vidare att utemiljön ska förbättras.

– Det ska bland annat bli en ny idrottspla­ts på den nedre planen och inbjudande lekmiljöer på de två skolgårdar­na.

– Den här skolan kommer att bli ett lyft för hela norra Uddevalla, säger Jan-ove Lundqvist.

Det har inte behövt göras några omflyttnin­gar av elever och personal.

– Det ska ju bli en F–9-skola, och eftersom inte alla klasser är i gång har vi inte haft behov av att flytta verksamhet någon annanstans. Så det har inte drabbat oss, säger Anna Kern, planerings­chef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Däremot kan förseninga­rna på Ramnerödss­kolan sannolikt försena flytten av elever från Hovhultssk­olan till Ramnerödss­kolan.

– Hovhultssk­olan ska vara en F–3-skola med förskola och mellanstad­iet ska flytta in på Ramnerödss­kolan, men det är under förutsättn­ing att Ramnerödss­kolan är klar.

Självklart kostar saneringar­na mer pengar, men när man gör omfattande renovering­ar har man en post för oförutsedd­a utgifter och där hamnar saneringar­na. Jan-ove Lundqvist,

Uddevalla kommun

Man kan ju inte flytta in i något som inte finns, säger Anna Kern.

Planeringe­n för att bygga om och till Ramnerödss­kolan startade redan 2015. Då tänkte man göra en så liten ombyggnad av A-huset som möjligt och även bygga ett nytt skolhus. Två år senare, 2017, sågs förstudien över och man upptäckte stora brister i planeringe­n. Kommunen konstatera­de vidare att underhålls­behovet var större än man tidigare hade räknat med.

Det fick budgeten att öka snabbt, den fördubblad­es från de 150 miljoner kronor man räknade med från början till den nuvarande ramen. Detta skrev Bohuslänin­gen om.

 ?? ?? Så här kommer Ramnerödss­kolan att se ut när den är klar. Till vänster ses fasaden på idrottshal­len, entréerna till det nybyggda huset är rakt fram och den befintliga byggnaden till höger. De ska sammanlänk­as med en förbindels­egång mellan den nybyggda och befintliga byggnaden. Bilden är framtagen i tidigt skede och viss förändring av fasaden kommer att synas mot färdigt resultat, enligt kommunen.
Så här kommer Ramnerödss­kolan att se ut när den är klar. Till vänster ses fasaden på idrottshal­len, entréerna till det nybyggda huset är rakt fram och den befintliga byggnaden till höger. De ska sammanlänk­as med en förbindels­egång mellan den nybyggda och befintliga byggnaden. Bilden är framtagen i tidigt skede och viss förändring av fasaden kommer att synas mot färdigt resultat, enligt kommunen.
 ?? Bild: Uddevalla kommun Bild: Julia Forsberg ?? Ramnerödss­kolans fasad är i färgat tegel med ett utarbetat mönster, beskriver projektled­are Jan-ove Lundqvist.
Bild: Uddevalla kommun Bild: Julia Forsberg Ramnerödss­kolans fasad är i färgat tegel med ett utarbetat mönster, beskriver projektled­are Jan-ove Lundqvist.
 ?? Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se ??
Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden