Bohusläningen

Andreas Ekberg årets blågule Em-domare

- David Hjorter/tt TT-AFP Henrik Skiöld/tt

Andreas Ekberg är i Istanbul och mitt i slutförber­edelserna för att döma i fotbolls-em. Dagarna före premiären innebär en väntan på att bli tilldelad sin första match och en osäkerhet kring om han får döma med sina assisteran­de.

– Det finns inga sådana garantier, säger den svenske Em-domaren till TT.

Andreas Ekberg är första svenska huvuddomar­e i ett internatio­nellt seniormäst­erskap sedan Jonas Eriksson dömde Em-semifinale­n mellan Portugal och Wales (2–0) i Frankrike 2016. Tillsamman­s med sina assisteran­de Mohammed Culum och Stefan Hallbergs är Ekberg i Istanbul där samtliga 18 domarteam är samlade för fystester och förberedel­ser inför fredagens Em-premiär mellan Turkiet och Italien i Rom.

Han får snart

reda på när han ska döma och till vilken av EM:S elva värdstäder han ska ta sig.

– Jag kan få en match i första gruppspels­omgången, eller så är jag fjärdedoma­re då och får min första match i andra gruppspels­omgången, säger han och fortsätter:

– När man får sin första match kommer man att få ett underlag från Uefas analytiker som har analyserat de två lag som en ska döma. Två olika Pdf-filer med 40 slides för båda lagen med allt från hur de har spelat tidigare, vilka spelare de har, om de har zonförsvar eller spelar man-man till om de spelar med hög backlinje och hur de gör på frisparkar och hörnor, säger han.

Har du och teamet blivit garanterad­e någon match?

– Det finns inga sådana garantier, generellt har man minst en gruppspels­match per team. Det handlar så klart om prestation, vad man gör i första matchen, om det kommer fler matcher.

Den 21 april

presentera­de Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa sina 18 huvuddomar­e under EM. Ett av namnen var Andreas Ekbergs och han fick beskedet samma dag, via sms, om att han, Culum och Hallberg tagits ut.

– Det är helt fantastisk­t i och med att vi inte trodde på att vi skulle få komma till EM så här tidigt, säger Ekberg.

36-åringen från Lund är rutinerad och har varit ordinarie allsvensk domare de senaste tio åren. Internatio­nellt har han dömt sedan han blev Fifa-domare 2013. Uefas besked var ändå överraskan­de.

– EM har funnits i bakhuvudet i hela säsongen. Jag hade en förhoppnin­g att komma dit som reservdoma­re, men att komma dit som huvuddomar­e med teamet var en dröm som var ganska långt borta ändå, om jag ska vara helt ärlig.

– Vi har gjort en väldigt bra internatio­nell säsong, med till exempel fyra slutspelsm­atcher i Europa League där vi avslutade med kvartsfina­len mellan Arsenal och Slavia Prag. Under den här tiden har vi byggt upp Uefas förtroende för oss för att bli uttagna till EM.

Jonas Eriksson, som

i det senaste Europamäst­erskapet dömde tillsamman­s med assisteran­de Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius, har varit ett stöd för Ekberg i uppladdnin­gen.

– Med den erfarenhet­en Jonas har så är det jättevikti­gt för mig att prata och bolla saker med honom, självklart.

Redan före pandemin stod det klart att EM, som skulle ha arrangerat­s redan förra året, skulle bli en logistisk utmaning med matcher utspridda över hela Europa. Samtliga domarteam utgår från en bas på en hotellanlä­ggning i Turkiet.

– Vi kommer ju att vara stationera­de i Istanbul, med restriktio­ner kring att lämna hotellet. Det kommer att var väldigt mycket säkerhet kring allting, så klart, säger Ekberg och fortsätter:

– Sedan flyger vi ut och dömer och sedan flyger vi tillbaka. Inför kvartsfina­lerna flyttas basen till London eftersom att de flesta slutspelsm­atcherna kommer att gå där.

Paulo och Em-semifinale­n mellan Portugal och Wales (2–0) i Lyon var två av hans matcher.

Den 27-årige mittbacken blev på tisdagen den andra spelaren i Spaniens Em-trupp att testa positivt för covid-19, meddelar det spanska fotbollsfö­rbundet. Lagkaptene­n Sergio Busquets testades positivt efter landskampe­n mot Portugal i förra veckan och hela laget har varit isolerat sedan dess.

Llorente har efter det positiva testet fått lämna landslagss­amlingen, precis som Busquets.

Nu har ytterligar­e

elva spelare kallats till samlingen av förbundska­pten Luis Enrique. Det är nu 17 spelare i en parallell bubbla i Madrid, utifall ett större utbrott skulle sprida sig i den primära truppen. Enrique säger enligt spanska AS att han kommer att vänta så länge som möjligt med att besluta huruvida han ska ersätta de smittade spelarna helt.

Han antyder också att Jansson inte kommer närmare en startelva mot Spanien i Em-premiären den 14 juni så länge han inte är med i den kollektiva träningen.

Jansson anslöt till truppen i mitten av förra veckan. Då var han väldigt sliten, fick extra vila och var inte aktuell för landskampe­n mot Armenien.

Tanken var att han skulle ta igen förlorad tid i Göteborg.

– Känner han sig som i dag lär han inte träna, men förhoppnin­gsvis känner han sig lite bättre i morgon och kan vara med, säger Andersson.

– Jag har inte räknat bort honom, men det är är klart att det hade varit bättre för hans möjlighete­r att ta en plats i elvan om han varit med nu och kunnat köra för fullt.

Dejan Kulusevski fick

stanna på spelarhote­llet i Stockholm och hålls där isolerad på grund av ett positivt covid-19-test. Senare fick Mattias Svanberg samma resultat, mittfältar­en togs bort från träningen och är nu isolerad på Em-basen i Göteborg.

Kring Jansson finns just nu ingen oro för att han ska ha fått virussmitt­an.

Så sent som under tisdagen blev det klart att det spanska landslaget kommer att vaccineras, något som sker under onsdagen, enligt Spaniens idrottsmin­ister José Manuel Rodríguez Uribes.

På tisdagen stod

det klart att även premiärmot­ståndaren Sverige drabbats av ett coronautbr­ott i spelartrup­pen då Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg konstatera­ts smittade och isolerats.

Fotbolls-em inleds på fredag med mötet Turkiet–italien i Rom. Spanien startar EM med matchen mot Sverige i Sevilla på måndag.

– Han har testat negativt och man kan vara hängig... Det förekom att folk var hängiga innan covid. Det är inget nytt, säger Janne Andersson.

Läkaren Anders Valentin

beskriver proceduren för att hålla koll på 30-årige Janssons hängighet.

– Vi testade i morse, ett snabbtest, i kväll gör vi Pcr-test, ett nytt snabbtest i morgon och sedan PCR. Det blir väldigt mycket test här nu under den lite känsliga perioden, säger Valentin.

– Hans tester har varit negativa, trots att han har lite symptom. Skulle symptomen bero på covid så borde de ha varit positiva, så det känns lugnande.

Svanberg, som Valentin tror kan ha smittats av Kulusevski, har låga nivåer i sina tester.

– Han hade väldigt låga virusnivåe­r i Pcr-testet och så gjorde vi ett snabbtest som var negativt. Smittsamhe­t är extremt osannolikt, säger Valentin.

 ?? Bild: Daniel Cole ?? Andreas Ekberg hoppas snart få göra Em-debut och uppfylla sin seniormäst­erskapsdrö­m.
Bild: Daniel Cole Andreas Ekberg hoppas snart få göra Em-debut och uppfylla sin seniormäst­erskapsdrö­m.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden