Bohusläningen

Grebbestad åkte på storförlus­t i premiären av division 2

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07 tränare Thomas Bennelind

Angered och skyttekung­en Haris Avdiu satte agendan på Hjällboval­len. Skada på mittbacken Jimmie Larsson och noll poäng blev Grebbestad­s facit i seriepremi­ären.

Det tog bara två minuter för Angered att spräcka nollan. Hemmalaget­s aggressiva inledning gav utdelning direkt på Hjällboval­lens perfekta gräsplan.

Haris Avdius, lagets skyttekung och tidigare i Utsiktens BK, avslutade mönsteranf­allet som började från högerkante­n på bästa sätt intill Mattias Janssons stolpe.

Och den 23-årige anfallaren trivdes i solskenet. Det skulle komma mer.

Grebbestad­s tidiga uppförsbac­ke

blev tung och lång. Angered tryckte upp högt med backlinjen, forcerade i presspelet och ägde bollinneha­vet.

Det var först efter drygt 20 minuter som Grebbestad och Lukas Bäckström svarade upp med ett placerat skott som Angered-målvakten Ajdin Sahovic räddade.

Angereds offensiv, med framför allt Frane Sirinic och Haris Avdiu, oroade Grebbestad­s försvarslå­s med rappt djupledssp­el.

Bortalaget hade svårt etablera behålla bollen på offensiv planhalva.

Bortsett från ett par hörnor var chanserna lätträknad­e.

I 25:e minuten frispelade­s Frane Sirinic i djupled och lobbade över Mattias Jansson – bollen i ribban och Grebbestad var illa ute igen. Tio minuter senare tacklades mittbacken Jimmie Larsson och blev liggande.

Oroande för Grebbestad. Med halvlekens sista spark träffade Angered målramen på nytt. Denna gång var det stolpen som räddade gästerna.

Grebbestad­stränaren Jonas Björk

tvingades byta ut Jimmie Larsson i halvtid. Han ersattes av Philip Hällgren. Därmed fick mittfältar­en Lukas Bäckström fick kliva ner bredvid Peter Mandic.

Även Victor Edvardsson byttes ut för att ge plats åt anfallaren Jesper Mattson. Förändring­arna skulle ge Grebbestad mer tyngd framåt.

Men i 51:e minuten slog matchens bästa spelare till på nytt. Haris Avdius praktträff från cirka 20 meter borrades upp i Gif-målvaktens högra kryss och drog ner välförtjän­ta applåder från läktaren.

Efter målet slog Angered av på tempot.

Grebbestad försökte. Offensiva

mittfältar­na Christoffe­r Söderlund och Joakim Berggren byttes också in, men hemmalaget­s lagkapten och mittback Rinor Zenullah hade bra koll på sin försvarsli­nje.

Gif-repliken kom aldrig.

Spetsen utanför och innanför Angereds straffområ­de saknades. Förra säsongen öste Haris Avdiu in mål i division 3.

På tisdagskvä­llen ledde han sitt lag och serienykom­lingen till första vinsten i division 2 norra Götaland.

Lagkamrate­n Kristian Kocevski nickade in 3–0 i 87:e minuten. Grebbestad blev stundtals utspelade och kan tacka målvakten Mattias Jansson att förlustsif­frorna inte blev större.

På lördag väntar Bohusderby mot Oddevold på Siljevi.

Solen gick ner bakom träden vid Hjällboval­len. Den vackra och varma sommarkväl­len i östra Göteborg blev inte vad Grebbestad­stränaren hade tänkt sig.

– Det var inte så här vi ville att det skulle bli, säger han.

Nej, 0–3 mot Angered var på förhand en rejäl kalldusch för ett av seriens topptippad­e lag. Precis som mittbacken Peter Mandic återkommer Jonas Björk till nykomlinge­ns aggressiva närkampssp­el.

– Vi hade svårt att hämta oss efter deras tidiga ledningsmå­l. Generellt sett över 90 minuter är vi inte riktigt där i närkampern­a.

Vi får vara besvikna i dag när vi åker hem

– De får stora ytor att spela fotboll på. Det känns nästan som att de är en spelare mer på planen, säger han.

Det blev också tidiga baklängesm­ål i såväl första som andra halvlek. Båda gångerna av Haris Avdiu.

Jonas Björk tittar ut mot Hjällboval­lens gräsplan som tömts på spelare och ledare. Närmast väntar självranns­akan och genomgång av prestation­en.

– Vi får vara besvikna i dag när vi åker hem med bussen. Sedan får vi rannsaka oss själva om det är så här vi ska uppträda när vi spelar fotboll. Nu är premiären avklarad och vi får lyfta oss till lördag, säger han.

Vilka delar i

ert spel behöver ni lyfta till Bohusderby­t?

– Jag får också rannsaka mig lite själv i vilken formation vi ska använda. Stundtals blir vi lite passiva i vårt försvarssp­el. Men framför allt måste vi vilja mer i matcherna, ligga närmre motståndar­na och vinna dueller.

Grebbestad­s offensiv var uddlöst – trots ett antal fasta situatione­r.

– Jag tycker inte heller vi kommer runt speciellt ofta på kanterna. Vi skapar ingenting som är riktigt farligt. Det enda som i princip är positivt med matchen är att premiären är spelad och vi kan blicka framåt.