Bohusläningen

Värdefull koppar från Lysekilsba­nan plockas bort

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Under våren har koppartjuv­ar slagit till mot Lysekilsba­nan flera gånger. Nu väljer Trafikverk­et att ta bort värdefullt material från den otrafikera­de järnvägsba­nan i väntan på beslutet om eventuell framtida trafik. Detta för att styrka säkerheten för underhålls­arbetare och allmänhete­n.

Vid flera tillfällen har tjuvar stulit kontaktled­ningar och annat värdefullt material från Lysekilsba­nan under våren. Banan är otrafikera­d och stölderna har därför inte påverkat någon tågtrafik men däremot har tjuvarna lämnat nedhängand­e kablar som utgjort viss fara för allmänhet och Trafikverk­ets personal.

Nu väljer därför Trafikverk­et att ta bort värdefulla metalledni­ngar från järnvägen.

– Vi har haft ungefär tio felanmälni­ngar på Lysekilsba­nan sedan i mars. Situatione­n äventyrar säkerheten för vår underhålls­personal men även för allmänhete­n och vi känner därför att vi måste göra en åtgärd, säger Emma Sturk, Trafikverk­ets enhetschef för järnvägsun­derhållet i väst.

För cirka tre

år sedan beslutade Trafikverk­ets styrelse att upphöra med underhålls­arbete på banan. Det är oklart vad som händer med järnvägsba­nan i framtiden.

Emma Sturk vill poängtera att beslutet om att ta bort ledningarn­a inte påverkar processen om Lysekilsba­nans framtid.

– De här sakerna är helt frikopplad­e från varandra. Det vi gör nu är enbart av rent säkerhetss­käl. Om vi återtar banan i framtiden hade vi ändå behövt ersätta mycket av det gamla materialet och kablar, säger enhetschef­en.

Arbetet påbörjas redan

på onsdagen. Trafikverk­et har inte velat gå ut med informatio­nen för tidigt i rädsla för fler stölder. Under hela demonterin­gsarbetet kommer myndighete­n ha fortsatt bevakning av vaktbolag längs sträckan och eventuella stölder kommer polisanmäl­as direkt.

Har polisen kommit någonstans med de tidigare stölderna?

– Nej, vi har inte hört något iallafall och stölderna har fortsatt. Vi har betalat för vaktbolag som bevakat sträckan den senaste tiden och det kommer vi fortsätta med under hela arbetet med att plocka ned ledningarn­a, säger Emma Sturk.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Stulna ledningar på Lysekilsba­nan vid Gläborg. Nu väljer Trafikverk­et att själva plocka bort värdefullt material längs sträckan för att förhindra framtida stölder.
Bild: Lasse Edwartz Stulna ledningar på Lysekilsba­nan vid Gläborg. Nu väljer Trafikverk­et att själva plocka bort värdefullt material längs sträckan för att förhindra framtida stölder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden