Bohusläningen

Fick fel mediciner – hemsjukvår­den anmäls

- Alexandra Turku alexandra.turku@stnb.se

En patient som vårdas inom hemsjukvår­den fick i sig fel mediciner under hösten 2020. I patientens läkemedels­skåp fanns en annan persons mediciner och ingen identitets­kontroll utfördes innan medicineri­ngen.

Den drabbade patienten vårdas inom hemsjukvår­den och medicinera­s via en apodosrull­e, vilket är ett verktyg från apoteket som är tänkt att underlätta dagligt läkemedels­bruk. Läkemedlen är dosförpack­ade i små påsar som märkts med innehåll och patientens personuppg­ifter, samt vilken tidpunkt som läkemedlen ska intas. Patienten hade delvis övertaget läkemedels­ansvar, vilket innebär att hen fick hjälp med att få sina mediciner.

I september 2020

lämnades fel apodosrull­e till patienten, som då fick i sig läkemedel som var menade åt en annan person. Ivo-anmälan uppger att det skedde genom att en annan patients apodosrull­e förvarades i hens läkemedels­skåp och att det inte skedde någon identitets­kontroll. Patienten ska ha blivit orolig, mått illa och kräkts på grund av felmedicin­eringen, men inte fått några bestående men.

När felet upptäcktes kontaktade­s medicinskt ansvarig sjuksköter­ska och kommunen gick vidare med en Lex Maria anmälan till inspektion­en för vård och omsorg (IVO). IVO valde att avsluta ärendet utan några ytterligar­e åtgärder då vårdgivare­n ska ha vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Socialnämn­den kan inte uttala sig om liknande fall har hänt tidigare inom kommunen men menar att de ska ha uppmärksam­mat ärendet och vidtagit relevanta åtgärder för att försäkra sig att misstaget inte ska ske igen.

– Det finns ju alltid den mänskliga faktorn, men då ska man ju skapa rutiner för att minimera risken för det. Jag ser att kedjan har fungerat för hur man hanterat ärendet när det uppstått en brist. Utifrån det har man vidtagit åtgärder och sett till att förtydliga de rutiner som finns, säger Ricard Söderberg, ordförande för socialnämn­den.

Det finns ju alltid den mänskliga faktorn

Ricard Söderberg ordförande socialnämn­den

Vilket ansvar har socialnämn­den i sådana här ärenden?

– Socialnämn­den har givetvis alltid ett övergripan­de ansvar, sedan är det ansvaret delegerat ut inom organisati­onen. Alla som har tagit emot en delegation är ansvarig för att det ska skötas, säger Ricard Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden