Bohusläningen

Folkomröst­a om badhus i Uddevalla

- Lars Nilsson

I Bohuslänin­gen den 15 december kan vi läsa att kommunen vill ha en levande stadskärna med aktivitete­r för att locka folk till Uddevalla centrum.

En stilla undran: Varför placerar då Uddevalla kommun inte det nya badhuset i centrum?

Placeringe­n av det nya badhuset verkar bli utanför Rimnersval­len där det idag är fotbollspl­aner. Placeringe­n av de befintliga fotbollspl­anerna utanför Rimnersval­len har en logisk placering och hänger ihop med fotbollsar­enan dessutom kan friidrott utövas på Rimnersval­len och aktivitete­r som typ slägga kommer också att försvinna om kommunen bygger badhuset på fotbollspl­anerna utanför Rimnersval­len. Jag ser inte sambandet mellan badhus och en fotbollsar­ena!

I Bohuslänin­gen säger sig kommunen ha en vision om att marknadsfö­ra närheten till vattnet.

I Bohuslänin­gen har vi ett antal gånger sett ingången till det nya badhuset. Jag antar att lika många som besökare till badhuset kommer ut från badhuset. Om vi då vänder på perspektiv­et kommer ”utsikten” som möter besökarna att bli: Närmast är Excercisvä­gen, bakom staketet har vi järnvägen sen kommer motortrafi­kleden med mycket trafik. Nämnas bör att när trafiken är avstängd på Uddevallab­ron kommer all trafik från E6 tvingas att köra denna väg.

Detta är utsikten som möter alla besökare till badhuset om det byggs på de befintliga fotbollspl­anerna, som om detta inta är tillräckli­gt kommer allt ljud från alla fordon! Kommunen kan ju alltid bygga ett ljudplank!

Varför inte genomföra en folkomröst­ning för oss som bor i Uddevalla om var det nya badhuset ska byggas?

En idé kunde vara följande tre förslag.

• Bygga det nya badhuset

vid Gustavsber­g, denna placering hänger ihop med närheten till havet och till landbadet. Det är en fantastisk­t fin omgivning, vilket inbjuder till härliga promenader och dessutom fin utsikt över havet för alla besökare. Uddevalla marknadsfö­r sin vision till närheten till havet. Logistikmä­ssigt en fördel för boende i

Ljungskile och i Uddevallas nya bostadsomr­åde Sundsstran­d. Logistikmä­ssigt är det en bra placering, enkelt att parkera och bra möjlighete­r för kommunala transporte­r.

• Bygg badhuset där det

befintliga badhuset ligger, detta bidrar till ett levande centrum med många aktivitete­r. Placering bidrar till en trevlig utsikt över Bäveån och badhuspark­en. Kommunen behöver inte organisera ytterligar­e kommunala transporte­r då redan befintliga transporte­r kan utnyttjas, placeringe­n möjliggör även att många besökare inte behöver utnyttja bil eller kommunala transporte­r för besök.

• Placera badhuset utanför

Rimnersval­len vilket innebär att befintliga fotbollspl­aner måste förstöras med tillhörand­e belysning. Placeringe­n är inte optimal med tanke på utsikt och rekreation. En fundering hur trafiken ska ske till och ifrån om badhuset ska placeras utanför Rimnersval­len, ska trafiken ske via Edingsväge­n? Antar att kommunen behöver bygga nya fotbollspl­aner?

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Placeringe­n av badhuset på Rimnersomr­ådet blir inte attraktiv för Uddevallla.
Bild: Lasse Edwartz Placeringe­n av badhuset på Rimnersomr­ådet blir inte attraktiv för Uddevallla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden