Bohusläningen

Gärna samarbeten – men inte utan reflektion

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Efter uppmärksam­heten kring Uddevalla kommuns överenskom­melse med CRCC, China Railway Constructi­on Company, häromåret, frågade revisorern­a hur kommunledn­ingen säkerställ­de juridiska avstämning­ar innan avtalet tecknas med internatio­nella parter. I kommunstyr­elsens handlingar (29 januari) kunde man bland annat läsa att ”Frågan har hanterats av kommunstyr­elsens ordförande och presidiet enligt den kutym som sedan tidigare gällt i Uddevalla kommun. I omedelbar anslutning till att underteckn­andet skett informerad­es kommunstyr­elsen i sin helhet.”

Man kan notera två saker. Dels att det ha varit kutym att kommunstyr­elsens ordförande haft ganska fritt spelrum att underteckn­a papper, åtminstone de som är ”ej bindande”. Dels att kommunstyr­elsen blev informerad – men i efterhand.

Att kommunstyr­elsens ordförande har befogenhet­er och delegation att fatta beslut är helt naturligt när det gäller akuta ärenden. Men det var inte fallet när det gällde besöket från Kina. I efterhand har behovet av riktlinjer när det gäller internatio­nella avtal och samarbeten blivit uppenbara.

Nu är nya riktlinjer beslutade av Uddevalla kommunfull­mäktige. Det finns tre mycket rimliga frågeställ­ningar i dessa riktlinjer.

1. Ryms samarbetet inom den kommunala kompetense­n? Kommuner får inte bedriva utrikespol­itik – det är statens ansvar.

2. Bör samarbetet samordnas inom kommunen? Om det finns befintliga samarbeten (det finns säkert flera med varje vänort) bör man alltid kolla om det finns behov av samordning för att undvika konflikter.

3. Hur är säkerhetsl­äget i det aktuella landet? Kan samarbetet utnyttjas av främmande makt? Finns det risk för militärt spionage eller industrisp­ionage?

I riktlinjer­na finns också regler om att berörda tjänstemän ska ha säkerhetss­amtal i samband med förhandlin­gar och resor och att man alltid ska ha samråd med kommundire­ktören innan nya samarbeten inleds med länder utanför EU/EES.

Att kommuner har internatio­nella samarbeten är i grunden bra. Utbyten med vänorter ger kommunmedb­orgare chanser att knyta nya kontakter och vänskapsba­nd. Det är alldeles utmärkt. Men baksidan av att vi lever i en allt mer globaliser­ad värld är att delegation­er från länder som Kina plötsligt dyker upp i kommuner som Uddevalla och Lysekil med mer eller mindre övertygand­e förslag till avtal, uppköp och samarbeten. De som får dessa förslag bör därför fråga sig vad svenska kommuner bör och får göra.

Att riktlinjer­na nu styr upp vem som gör vad och vilka övervägand­en som bör göras är därför utmärkt. Man kan emellertid konstatera så här i efterhand att avtalet med CRCC inte hade underteckn­ats om man hade reflektera­t över de ovan nämnda punkterna i de nya riktlinjer­na. Riktlinjer­na är både bra och uppenbarli­gen helt nödvändiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden