Bohusläningen

Läs på om anpassade boenden för äldre

- Stefan Skoglund (S) ordförande i socialnämn­den, Uddevalla kommun

Snacka om ett goddag yxskaft-svar från Uddevallap­artiet på mitt förslag i kommunfull­mäktige att upphandla en partner för att utreda frågan om att bilda en kooperativ hyresrätts­förening för att få till anpassade bostäder för äldre.

Jag stod också bakom socialtjän­stens svar på remissen ifrån kommunfull­mäktige att socialnämn­den är positiv till alternativ­a boendeform­er för äldre men att inte bostadsbil­dande ligger inom nämndens ansvarsomr­åde.

Förslaget i motionen till kommunfull­mäktige var inte att socialnämn­den skulle genomföra en bostadsbil­dning utan att kommunen skulle upphandla en partner för att utreda bildandet av en kooperativ hyresrätts­förening. Annars skulle det ju stått ”ge i uppdrag till socialnämn­den”. Ni satt ju nu i kommunfull­mäktige som har mandat att ge detta uppdrag och röstade emot förslaget.

Jag har pratat med Roland Karlsson (L) i Lysekil igen, som ni uppmanade mig i ett svar, för att få reda på hur man får till kooperativ hyresrätts­förening, och han har inget annat svar på hur detta går till än det förslag som ni röstade nej till. Har ni något annat förslag är jag idel öra.

Boende för äldre är enligt socialtjän­stlagen socialnämn­dens ansvar och därför drev jag förslaget förra mandatperi­oden då jag var ordförande, men när majoritets­skiftet skedde hade nämnden inte fått beslutat kring hemställan till kommunfull­mäktige att pröva denna fråga. Då Uddevallap­artiets Ann-charlott Gustafsson tog över ordförande­skapet i socialnämn­den skickade jag över frågan den 3 januari 2019. När jag inte fick något svar skrev jag då en motion till kommunfull­mäktige som ni nu har röstat ner.

Bristen på anpassade boenden för äldre är uppenbar och här fanns en möjlighet att driva frågan, men tydligen fanns inte intresset eller kunskapen om att detta var en bra lösning att titta närmare på. Jag säger till alla som röstade emot detta som Roland sa: läs på, tänk om.

Annars framstår det som att man inte bryr sig om de äldre i Uddevalla!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden