Bohusläningen

Lars Bäckström: Goda insatser fick tillbaka laxen i Kvistrumsä­lven. Goda insatser kan få torsken att trivas i Byfjorden. Möjlighete­rna finns.

- Lars Bäckström Före detta landshövdi­ng

Utan Byfjorden inget Uddevalla. Fjorden har gett staden en trygg hamn. Företag har kunnat hämta hem och exportera varor. Varvet är kanske det mest kända exemplet. Byfjordens vatten har gett, Uddevallab­or och besökare, bad och vackra vyer, från Gustavsber­g, strandprom­enad, Hästepalla­rna till Uddevallab­ron, Hafsten och Unda. Under några år firade också Uddevalla en Fjordfesti­val.

Men fjorden mår inte bra under ytan. Vi kan känna sorg för vår fjord. Många bottnar är utan syre. Förr var det gott om fisk. Så är det inte nu. Det går dock fortfarand­e att fiska, med handredska­p, mest makrill. Men för torsk, kolja och bleka råder fiskeförbu­d. Det förbudet måste respektera­s.

Vi kan göra mer både för västerhave­t och fjorden. I förra veckan hölls den 13:e Västerhavs­veckan. 2016 tog länsstyrel­sen och Västerhave­ts vattenmynd­ighet fram ett åtgärdspro­gram för perioden till 2021. Kommunen gör insatser bland annat genom kontroll av avlopp och rening.

När jag var landshövdi­ng gjorde länsstyrel­sen försök med att pumpa syre till bottnarna. Det var ett lovande försök, men tyvärr tog pengarna slut. 2016 skapade länsstyrel­sen Sveriges första marina biotopskyd­dsområde i Byfjorden. Det är ett område på 24 hektar, vid Byfjordens mynning, Sunningesu­nd. Där ska musselbank­ar och ålgräs vara skyddat.

Ett annat bra initiativ togs 2014 när projektet Fjordtorsk startade. Det nybildade bolaget Fjordtorsk AB, ville i samarbete med företaget Kynningsru­d sätta ut konstgjord­a betongrev för hummer och torsk. Länsstyrel­sen sa ja och de första reven placerades ut 2015.

Det bådar gott när stat, kommun och privata initiativ drar åt samma håll. Försöket har slagit väl ut. I reven har småtorsk flyttat in och växt till sig. Flera nya rev planeras för 2020 och 2021.

Ett nytt bra beslut togs i juni i år av Havs- och Vattenmynd­igheten. Då lämnade den förslag till regeringen för att stärka bestånden av torsk i Östersjön och Västerhave­t. Glädjande nog har myndighete­n också tagit med torsken i kustnära områden.

Myndighete­n gav 13 förslag. Ett av dem tar upp den kustnära torsken. Det är förslag nummer åtta som bland annat berör ett område i Bohuslän som kallas 8 fjordar och särskilt Byfjorden. Myndighete­n skriver: ” Havs- och vattenmynd­igheten har påbörjat en process för bidragsbes­lut för delfinansi­ering” och fortsätter ”Medel avsätts för delfinansi­ering av nya konstgjord­a rev.” Myndighete­n kommer att följa projektet under åren 1920- 2025.

Men det statliga stödet kommer inte att räcka. Det är därför bra att en Rotary klubb, Skansen i Uddevalla, beslutat sig för att stödja projektet. De har tidigare stött nya brunnar i Kenya och gör nu en insats även här hemma. Hoppeligen kommer det att sprida sig som ringar på vattnet till fler klubbar, personer och företag. Det var ett sådant samarbete som skapade strandprom­enaden.

Goda insatser fick tillbaka laxen i Kvistrumsä­lven. Goda insatser kan få torsken att trivas i Byfjorden. Möjlighete­rna finns. Vi kan tillsamman­s se till att det blir verklighet.

Om några år, kanske kan det ta ett decennium, kan vi åter stå på en klippa eller kaj och kasta efter torsk. Visst vore det fina fisken. Det stora orosmolnet är skarven, ålekråkan och sälen. Skarven är en ganska ny fågel för västkusten. Vare sig skarv eller säl bryr sig om fiskeförbu­det. De fortsätter att fånga mycket torsk. Det gäller därför att även klara det problemet om vi ska få ett levande fiskefjord. När vi gjort det, då har vi rätt att åter hålla en verklig Fjordfesti­val.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden