Bohusläningen

Noa-chefen: Vittnen måste träda fram med uppgifter

- Josefin Silverberg/tt

Personer som har uppgifter om mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka måste träda fram för att polisen ska komma vidare i sin utredning, enligt Noa-chefen Stefan Hector.

Polisen jobbar på bred front med att utreda mordet på flickan som sköts ihjäl natten mot söndag. Det handlar bland annat om förhör och tekniska undersökni­ngar.

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) och kommenderi­ngschef för nu avslutade insatsen Operation rimfrost, uppger att man gjort flera beslag men vill inte kommentera vad dessa består av.

Han säger också att det är av vikt att vittnen nu träder fram och ger polisen informatio­n. Bland annat om den vita bil av kombimodel­l som är intressant i utredninge­n. Enligt Expressens uppgifter är det den bilen det ska ha avlossats två serier av skott ifrån innan den lämnade platsen.

– Det finns människor som vet vem som sköt, vem som körde bilen och vet var bilen står. Samhällets säkerhet bygger på att människor berättar för polisen vad de vet säger Stefan Hector, och fortsätter:

– Det är vårt enda sätt att säkra Sveriges ordning och säkerhet och ge den mördade flickan upprättels­e.

Varför träder inte de personerna fram?

– Jag ville inte spekulera i varför de inte träder fram. Rädsla kan absolut vara en faktor som ligger bakom, men vi måste vara modiga för att ha ett säkert Sverige, säger Stefan Hector.

Med största sannolikhe­t var den tolvåriga flickan inte måltavla när skotten avlossades utanför macken i Botkyrka, uppger Stefan Hector.

Han påpekar att problemet ligger i det stora antalet våldsverka­re som inte tvekar i att använda grovt våld i sina konflikter. I Stockholm handlar det om ett 30-tal extrema våldsverka­re och att punktmarka dem i ett dygn kräver enligt Noa-chefen 30–40 polisanstä­llda.

Är det här misslyckan­de för polisen?

– Det är inte ett misslyckan­de för polisen, möjligen är det ett misslyckan­de för samhället. Kärnfrågan är att vi har kriminella med en låg tröskel för att använda grovt våld.

 ?? Foto: Stina Stjernkvis­t/tt ?? Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
Foto: Stina Stjernkvis­t/tt Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen.
 ?? Foto: Naina Helén Jåma/tt ?? Stefan Hector, tillförord­nad chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Foto: Naina Helén Jåma/tt Stefan Hector, tillförord­nad chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden