Bohusläningen

Förlängd säsong ska dra fler turister till skärgårdst­rafiken

Coronapand­emi och dåligt väder har lett till en sen säsongssta­rt och avbokninga­r för skärgårdst­rafiken i Uddevalla. Men än finns det tid att åka Uddevallat­uren, när augusti bjuder på högtryck, fler turister och därmed förlängd säsong.

- Alva Nyblom alvnyb@bohuslanin­gen.se

Sommaren 2020 blev väldigt annorlunda från tidigare somrar, inte minst för turistindu­strin. Säsongen, som brukar starta i maj, kom igång först i juli. Men det blev inte riktigt så illa som befarat.

– Det har varit förvånansv­ärt mycket folk ändå, med tanke på det kalla vädret och en kort säsong. Jag tror att det beror på att det har funnits så lite aktivitete­r. Då har folk tänkt ”åh, det går båtar!”, säger Linda Gjerdrum, vd för Skärgårdsb­åtarna.

Hon säger dock att 2020 är ett år som saknar motstycke på grund av coronapand­emin.

– Jämförelse med tidigare år går inte att göra, eftersom vi har haft en restriktio­n på max 25 personer på den lilla båten och 30 på den större. Vanligtvis tar båda båtarna ombord 100 personer.

Det är inte bara båtturerna som har påverkats av krisen. Även den övriga turistnäri­ngen som drivs av Skärgårdsb­åtarna har blivit lidande på grund av krisen och det dåliga vädret.

– Vi driver turistcent­ret och gästhamnen här och på Bassholmen. Vi har märkt av en markant skillnad både vad gäller samtal och besökare in till turistcent­ret. Folk är ute med egna båtar och kommer in i gästhamnar­na, men de vågar inte komma in och prata med oss. Då har vårt digitala bokningssy­stem fungerat jättebra.

Folk har tagit till andra sätt för kontakta turistcent­ret och ställa frågor – Instagramk­ontot @uddevallao­chdu har gått varmt, något som Linda Gjerdrum tyckt varit intressant att se.

– Det kommer in frågor på andra kanaler än tidigare, till exempel ett ökat användande av meddelande­funktionen på Instagram. Den utveckling­en

” Ser vi andra riktlinjer än i dag, har vi möjlighet att kicka igång direkt

kanske hade skett ändå när samhället blir mer digitalt, men jag vill tro att det är en coronaeffe­kt.

En annan effekt av pandemin är att intresset för friluftsli­v har ökat.

– Vi har sett en stor uppgång vad gäller efterfråga­n på kartor. Folk

frågar efter cykel- och vandringsl­eder. Man vill ge sig ut och upptäcka sitt närområde.

Än så länge får de viktiga norska turisterna inte komma till Bohuslän utan att sitta i karantän i två veckor när de kommer hem. De utländska turisterna har totalt sett varit få i år, men Linda Gjerdrum säger att det ökar så smått igen, i och med att fler gränser öppnas.

– Vi kan ju se att det finns fler turister från Norden, Tyskland och Nederlände­rna här, vilket är lite förvånande. Det har ökat de senaste veckorna.

I princip alla privata bokningar av båtarna har ställts in eller flyttats fram. Det kan göra att nästa sommar blir hektisk.

– Vi har klent med beställnin­gstrafik. Däremot ser vi en ökning under säsongen 2021, eftersom de bröllop som skulle ha varit nu flyttas fram, samtidigt som de som hade tänkt gifta sig 2021 också bokar.

Under ett möte i helgen beslutades det att låta båtarna avgå fyra gånger om dagen från och med den här veckan, fortfarand­e med ett begränsat antal människor ombord. Med ett kommande högtryck och fler förfrågnin­gar, kommer den stora Uddevallat­uren att köras minst augusti ut, alla dagar i veckan.

– Med fyra avgångar har vi en möjlighet att ta 120 personer på en dag, om vi har tur. Då är det förbokning som gäller, säger Linda Gjerdrum.

Som det ser ut i dag kommer några skaldjursk­ryssningar inte att genomföras. Om pandemin skulle klinga av och restriktio­nerna släppas kan den börja gå igen.

– Vi följer givetvis nyheterna varje dag, för att se vilka möjlighete­r vi har. Ser vi andra riktlinjer än i dag, har vi möjlighet att kicka igång direkt.

 ??  ?? Linda Gjerdrum säger att året 2020 är utan motstycke. Men augusti ser ljusare ut, med bra väder och fler turister.
Linda Gjerdrum säger att året 2020 är utan motstycke. Men augusti ser ljusare ut, med bra väder och fler turister.
 ?? Bild: Alva Nyblom ??
Bild: Alva Nyblom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden