Bohusläningen

Konkurser ökar i Bohuslän i spåren av pandemin

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

Sverige har drabbats hårdare av konkurser än övriga nordiska länder under coronapand­emin, trots öppna gränser och färre restriktio­ner.

I Bohuslän har konkursans­ökningarna ökat med nästan 15 procent jämfört med samma period förra året.

Från den 1 februari till och med den 29 juli ansökte 63 företag i Bohuslän om konkurs under 2019 i Uddevalla tingsrätt.

För samma period i år har 72 konkursans­ökningar gjorts, vilket innebär en ökning på nästan 15 procent.

Siffrorna speglar inte bara situatione­n i Bohuslän, utan även landet som helhet som fått en ökning av konkursans­ökningarna med 16 procent.

Enligt Svenska Dagbladets Näringsliv har Sverige drabbats hårdare av konkurser än övriga nordiska länder efter att ha tagit del av en rapport från Bisnode.

Den visar att antalet konkurser under årets första sex månader, jämfört med förra året, har ökat betydligt mer i Sverige än i de övriga nordiska länderna under coronapand­emin.

Henrik Hargéus, risk

och kreditexpe­rt på affärsinfo­rmationsfö­retaget Bisnode, tror att minskninge­n av konkurser i Danmark har att göra med större stödpaket till företagarn­a än vad Sverige har haft.

– I Danmark finns kanske en risk att det blir ett bakslag när stödpakete­n tar slut. Man kan ha skjutit problemen framför sig, säger han till SVD Näringsliv.

Bland konkursans­ökningar till Uddevalla tingsrätt återfinns bland annat verksamhet­er som Alex Gastronomi och nattklubbe­n GG, som Bohuslänin­gen skrivit om tidigare, men även flera förteg inom byggindust­rin och taxi- och transporti­ndustrin.

14 av ansökninga­rna gällde konkurs genom likvidatio­n. Det är antingen en frivillig avslutning av bolaget efter beslut från den egna styrelsen eller en framtvinga­d avslutning från tingsrätte­n när exempelvis räkningar inte har kunnat betalas i tid.

Nationalek­onomen Ola Olsson, professor på Handelshög­skolan vid Göteborgs Universite­t säger att ökningen på drygt 15 procent är mycket för Bohusläns del - men inte förvånande.

– Med tanke på vilken utveckling vi har haft här under våren så skulle jag inte säga att det tyder på att Bohuslän sticker ut negativt, utan snarare att det visar ett ekonomiskt läge som syns i nästan hela landet, säger han.

Norge fortsätter att

hålla sina gränser stängda till Bohuslän. Den viktiga turistnäri­ngen som många av Bohusläns företag är särskilt beroende av under sommaren, tror Olsson kommer märkas av.

– Det är ganska mycket som är beroende av turismen, men samtidigt har många hotell, och olika typer av anläggning­ar fått ett ökat tryck igen. För många campingar går det exempelvis bra just nu men för konferensa­nläggninga­r däremot ser det värre ut. Och där kommer det förmodlige­n bli tufft även i höst, säger han.

Bland Bohusläns

konkursans­ökningar förekommer även flera transport- och betongföre­tag, något som Olsson tror kan kopplas till problemati­ken som uppstått i och med en utebliven exporthand­el med stängda gränser i världen.

– Alla exportföre­tag har varit ganska hårt drabbade under våren. Samma kan man se med kryssnings­industrin som rör sig mycket över landsgräns­er, säger han.

Trots de dystra siffrorna poängterar Ola Olsson att de strukturel­la reformer som gjordes i Sverige under 90-talet gav landet ett bättre utgångsläg­e att hantera både ekonomikri­sen 2008 och dagens pandemi, jämfört med många andra länder.

– Konkurser innebär oftast ökad arbetslösh­et och en förlorad produktion. Men jag tror samtidigt att många av de företag som har gått i konkurs under våren hade ekonomiska problem redan innan. Staten har tagit på sig en ganska stor del av de ekonomiska kostnadern­a när man tittar på de olika stödpakete­n. Det som blir viktigt nu är att se till att de livskrafti­ga företagen överlever, säger han.

Många företag har

i och med det förändrade världsläge­t också tvingats in i en digital värld. Ett exempel är klädmärket G-star Raw som nyligen meddelade att det ansökt om konkurs.

– De avvecklar sina butiker men fortsätter sin försäljnin­g på nätet. Detta är ju en trend som vi sett med flera butiker men jag tror att det för många företag har tidigarela­gts och något som vi kommer att se mer av även i framtiden, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden