Bohusläningen

Stor påverkan när Uddevalla Östra byggs om

- Frida Bergkvist Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

I slutet av augusti påbörjas renovering­en av Uddevalla Östra station. Innan en ny och förbättrad plattform finns på plats kommer både boende och närliggand­e verksamhet­er att få stå ut med både buller och begränsad framkomlig­het.

Den 31 augusti kommer ombyggnati­onen av tågstation­en Uddevalla Östra dra igång.

Bygget beräknas hålla på i ungefär tre månader, fram till 15 november, och kommer orsaka en del störningar både vad gäller trafik, framkomlig­het och buller.

– Vi ska riva hela den befintliga plattforme­n och spåren ska sänkas en halvmeter. Sedan ska det byggas upp en ny plattform och nytt spår, för att få en bättre lutning på banan som i sin tur ska ge en bättre lutning på plattforme­n. Plattforme­n ska få den höjden som är standard i dag, säger projektled­aren Yasin Abbes från Trafikverk­et.

Tillgängli­gheten ska öka och i nuläget har stationen en del brister, och det gäller att agera innan situatione­n förvärras.

– I dag är nivån så låg att folk har svårt att ta sig av tåget och ner på plattforme­n eller upp på tåget, säger Yasin Abbes och fortsätter:

– Om vi inte gör någonting nu så kan det bli trafikstop­p på den här plattforme­n. Att man inte får gå av och på plattforme­n. Det är en för stor glipa mellan rälsen och plattforme­n så det finns risk att man kan ramla ner på spåret, säger han.

Arbetet kommer ske

både dag- och nattid. Mellan den 14 september och 18 oktober kommer all tågtrafik vara avstängd, det gäller även gångoch cykeltrafi­ken under järnvägen. Veckorna 38–42 kommer sträckan mellan Stenungsun­d och Uddevalla att ersättas med buss.

Exakt hur tidtabelle­n kommer att se ut är inte klart, men enligt Västtrafik ska inte resvägen påverkas. Bussarna kommer att stanna på alla stationer – även Uddevalla Östra. Däremot bör man räkna med något längre restid.

– Det kan hända att det ser lite annorlunda ut med avgångar i och med att bussarna tar färre resenärer än tåget. Bussarna kan inte heller köra lika snabbt som tåget så restiden blir längre, säger Ellen Pilblad, presskommu­nikatör på Västtrafik.

Förutom trafikförä­ndringar och buller blir det också en förändring för den närliggand­e Hönseberge­ts förskola. De flyttar sin verksamhet till Karlsbergs förskolas gamla lokaler. I måndags var första dagen i de nya lokalerna.

– Det är inget beslut som vi själva har tagit. Jag upplever att det har fungerat bra, säger rektor Nina Hejdengård.

Hönseberge­ts förskola

kommer att befinna sig i Karlsbergs gamla lokaler terminen ut. Samtidigt kommer det ske förbättrin­gar i Hönseberge­ts lokaler, bland annat genomgång av ventilatio­n.

– Anledninge­n till att vi inte valde att flytta de veckorna som arbetet ska pågå är att om det bli förseninga­r eller ändringar i planen, vilken vi inte hoppas naturligtv­is, så hade det varit olyckligt att flytta de veckorna både för barnen och vårdnadsha­varna. Då är det bättre att flytta en hel termin till tillfällig­a lokaler, säger Nina Hejdengård.

Yasin Abbes ser förflyttni­ngen som nödvändig.

– Jag själv har bedömt att det är orimligt att det bedrivs förskoleve­rksamhet under tiden som arbetet pågår. Det skulle kunna innebära en fara för barnen och personal, säger Yasin Abbes.

Bygget beräknas vara klart den 15 november i år.

”Om vi inte gör någonting nu så kan det bli trafikstop­p på den här plattforme­n

Yasin Abbes projektled­are Trafikverk­et

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden