Bohusläningen

Padelbanan i Tanum invigd – i sällskap av Bert Karlsson

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 00

I många år hade den gamla tennisbana­n förfallit innan Mathias Hallgren och Magnus Andersson bestämde sig för att bygga om den till padelbana. I lördags invigdes den i sällskap av Bert Karlsson och Robin Söderling.

Intill padelbanan syns fortfarand­e strecken från den tidigare tennisplan­en. Den byggdes under 80-talet när namn som Björn Borg och Mats Wilander fick sporten att blomstra i landet. Nu är den eran sedan länge passé och en annan racketspor­t brer ut sig mer och mer.

– Padeln är på väg att bli Sveriges nya folksport. Jag ser många familjer komma hit och spela och det händer inte inom tennisen, den sporten är för svår för det, säger Mathias Hallgren, delägare i Buar Padel.

Utanför banan står den forne tennisstjä­rnan Robin Söderling och dukar upp racketar och bollrör.

– Som många andra började jag spela padel för några år sedan och driver nu ett företag inom sporten, säger han och fortsätter:

– Jag och Mathias lärde känna varandra i Bangkok när jag var där och spelade. Och nu var jag i Ljungskile och tänkte att det var kul att komma hit.

Uppe i luften

surrar en drönare och den som håller i spakarna är Samah Hallgren. Hon har även satt upp ett rött band vid ingången till planen. – Jag började spela padel för fem år sedan. I början slog jag lite för hårt vilket är lätt hänt när man spelat tennis tidigare, säger hon.

Dessutom var det svårt att hitta lag.

– Det var väldigt få tjejer som spelade, då tappade jag sugen. Spelar man mot killar blir det ju ett helt annat motstånd.

Nu har Samah

Hallgren både vänner och kollegor som hon spelar med och hon beskriver padelkultu­ren som väldigt öppen.

– Den svenska kulturen är ju inte det. Man går inte bara fram till någon på stan och hälsar, men inom padeln finns det grupper på sociala medier. Där är det lätt att kontakta någon om man vill spela. Det är en väldigt social sport, säger hon.

Två veckor har gått sedan padelbanan i Södra Buar öppnade och enligt Magnus Andersson har den mer eller mindre varit fullbokad varje dag sedan dess.

– Härnäst ska vi sätta upp belysning så då ska man nog kunna spela in i oktober. Det är väl då jag och Mathias får tid och spela, säger han och skrattar.

Upp för backen till padelbanan rullar Bert Karlsson. I Grebbestad har han en tennisbana men den använder han mest privat numera.

– Jag ska också bygga om den till padel, vanlig tennis är det inte många som vill spela, säger han.

Padeln är på väg att bli Sveriges nya folksport. Jag ser många familjer komma hit och spela och det händer inte inom tennisen.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Till vardags jobbar Mathias Hallgren (mitten) på bank: ”Han hade hand om mina pengar ett tag”, säger Bert Karlsson (höger). Till vänster syns det tidigare tennisprof­fset Robin Söderling.
Bild: Arvid Brandström Till vardags jobbar Mathias Hallgren (mitten) på bank: ”Han hade hand om mina pengar ett tag”, säger Bert Karlsson (höger). Till vänster syns det tidigare tennisprof­fset Robin Söderling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden