Bohusläningen

Två demonstran­ter dödade i Irak

-

IRAK

Två demonstran­ter i Bagdad har dött efter att ha blivit beskjutna med militära tårgasgran­ater under sammandrab­bningar med säkerhetss­tyrkor, uppger en sjukvårdar­e.

Händelsen hotar att väcka liv i den regeringsk­ritiska proteströr­else som bröt ut i oktober.

städer, efter det att en värmebölja på över 50 grader slagit ut flera elgenerato­rer.

På Tahrirtorg­et i Bagdad drabbade polis och styrkor samman med demonstran­terna.

– Två demonstran­ter dog i morse. En sköts med en tårgasbehå­llare i huvudet och en annan i nacken, säger en källa inom sjukvården till nyhetsbyrå­n AFP.

Dödsfallen är de första protestrel­aterade sedan Iraks nya premiärmin­ister Mustafa al-kadhimi, som utlovat dialog med proteströr­elsen, tillträdde i maj i år. Hans kansli säger att ”olyckliga händelser” inträffade under protestern­a men insisterar på att säkerhetss­tyrkorna instruerat­s att endast använda våld om det var nödvändigt.

På nätet jämför

aktivister redan al-kadhimi med den tidigare premiärmin­istern Adil Abd al-mahdi, som avgick förra året efter månader av våld under demonstrat­ionerna som startade i oktober 2019.

Runt 550 personer dog under protestern­a och 30 000 skadades. Flera av skadorna orsakades just av tårgasgran­ater, vars kraft kan döda om de avfyras rakt mot en person. (TT-AFP) meter i sekunden är orkanen Douglas vindstyrka.

Den följer tätt på orkanen Hanna som i helgen bland annat förstörde en del av gränsbarri­ären mellan USA och Mexiko, och blåste ner elledninga­r och träd i Texas.

Orkanen Douglas befann sig under natten mot måndag svensk tid norr om ön Maui i Hawaii.

En orkanvarni­ng har utfärdats för ön Oahu, där delstatens huvudstad Honolulu ligger. (Tt-afp-reuters)

 ?? Foto: Khalid Mohammed ?? Demonstran­ter inspektera­r nedbrända tält i närheten av Tahrirtorg­et i Bagdad efter de nya protestern­a.
Foto: Khalid Mohammed Demonstran­ter inspektera­r nedbrända tält i närheten av Tahrirtorg­et i Bagdad efter de nya protestern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden