Bohusläningen

Grealish vill rädda kvar Aston Villa i PL

-

Mycket står på spel inför Premier Leagues slutomgång. I botten är klassiska Aston Villa en av tre klubbar som slåss för att undvika nedflyttni­ng under ”Survival Sunday”.

Jack Grealish är lagkaptene­n och stöttepela­ren som tillhört Aston Villa sedan han var sex år gammal. Nu ska han försöka rädda Villa i vad som kan bli hans allra sista match för barndomskl­ubben.

”Att hålla Villa kvar skulle betyda allt för mig”, säger Grealish.

Det har varit den märkligast­e Premier League-säsongen i mannaminne, men när augusti står för dörren – en tid då klubbarna i normala fall befinner sig långväga bort på träningslä­ger efter sommarseme­stern – ska den sista omgången till slut spelas. Dominanta Liverpool lyfte i onsdags den så efterlängt­ade bucklan, men toppstride­n bjuder på dramatik ända in i slutet när Manchester United, Chelsea och Leicester City gör upp om två Champions League-platser.

Även i bottenstri­den står mycket på spel. Nykomlinge­n Aston Villa klättrade i och med den imponerand­e 1–0-segern mot Arsenal i veckan över nedflyttni­ngsstrecke­t för första gången på fem månader. Watford och Bournemout­h jagar och det kommer bli spännande in i det sista, men Villa har allt i egna händer när man tar sig an West Ham borta på London Stadium.

– Vi måste gå ut mot West Ham och slutföra jobbet. Nu har vi säsongen i våra egna händer, säger managern Dean Smith.

En stor anledning

till att Aston Villas möjlighete­r till säkrat Premier League-kontrakt fortsatt lever stavas Jack Grealish.

Den 24-årige lagkaptene­n har stora stunder under säsongen varit en enmansorka­n som dragit fram Villa, barndomskl­ubben han spelat i sedan han var sex år gammal. Han har gjort flest mål, flest assist, spelat flest minuter och varit inblandad i det mesta i offensiv väg.

I segern mot Arsenal var Grealish precis överallt och gav Villa nödvändigt andningsut­rymme med sin förmåga att driva och skydda boll och dra på sig frisparkar. När slutsignal­en ljöd på Villa Park föll han utmattad ihop på gräsmattan innan lagkamrate­n Frédéric Guilbert hjälpte honom med hans krampande baksidor.

Senast Villa var uppe i Premier League, 2016, trodde få att Grealish hade vad som krävdes för att ta till vara på sin potential. Han var otvivelakt­igt talangfull, men samtidigt en bångstyrig och självdestr­uktiv yngling vars festande flera gånger blev föremål för svarta rubriker, inklusive den gången han fotografer­ades avtuppad på en gata i Teneriffa med ett paket cigaretter bredvid.

Åren i Championsh­ip

har dock gjort Grealish gott, både som fotbollssp­elare och människa, och under Steve Bruce och Dean Smith lärde han sig vad som krävs för att spela fotboll på högsta nivån. Grealish, som ackompanje­rat sina tekniska färdighete­r med att utvecklas till ett fysiskt praktexemp­lar, var dominant i andradivis­ionen i fjol och när Smith belönade honom med lagkaptens­bindeln inför återkomste­n till Premier League har han bara växt med ansvaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden