Bohusläningen

Förlorande kvinnor förvandlas till ikoner

Det finns fortfarand­e mycket jämställdh­etsarbete kvar att göra när det gäller kvinnors villkor i politiken, skriver Mimmie Björnsdott­er Grönkvist.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist

I boken Rodham, som nyligen utkom i svensk översättni­ng, blir Hillary Clinton president. Författare­n Curtis Sittenfiel­d föreställe­r sig en alternativ verklighet, där Hillary aldrig tackade ja till Bill Clintons frierier utan lämnade honom och förblev Hillary Rodham. I fiktionen går det utmärkt för kvinnor att krossa glastaket, men i verklighet­en har det visat sig svårare. Inte bara i USA, utan även här i Sverige.

De politiska församling­arna i Sverige i dag har i princip jämn könsfördel­ning, såväl på lokal nivå som i riksdagen. Men trots den jämna könsfördel­ningen tycks kvinnor ha svårare att nå de allra högsta och mest inflytelse­rika positioner­na. Kommun- såväl som regionstyr­elsernas ordförande­n är oftast män, och Sverige har ännu inte haft någon kvinnlig statsminis­ter.

Att kvinnor behandlas annorlunda än män i politiken har flera kvinnliga partiledar­e vittnat om. Ebba Busch (KD) har berättat om fler kommentare­r om hennes utseende och sätt att föra sig, en upplevelse som delas av såväl Annie Lööf (C) som Gudrun Schyman (Fi). Att kvinnor bemöts annorlunda än män olika verkar gälla oavsett partitillh­örighet. Överlag har dock kvinnliga partiledar­e för mindre partier faktiskt klarat sig väldigt bra, något som Ebba Busch såväl som Annie Lööf och Gudrun Schyman är tydliga exempel på. Större svårighete­r har mött kvinnliga statsminis­terkandida­ter.

I sin bok Inifrån nämner Anna Kinberg Batra kön som en av faktorerna till att hon misslyckad­es som partiledar­e för Moderatern­a. Kraven är alltid höga på en partiledar­e, men hon anser att kritiken var hårdare mot henne. När män som drev samma frågor ansågs seriösa och handlingsk­raftiga, sågs hon i stället som stel och tråkig.

I riksdagen utskott syns tendenser till att vissa politikomr­åden ses som mer manliga, där utrikes-, skattesåvä­l som finansutsk­ottet är tydligt mansdomine­rade. Ekonomiska frågor, som självklart är väldigt viktiga för en statsminis­terkandida­t, domineras fortfarand­e av män. Kvinnorna är i stället i högre grad placerade i exempelvis social-, miljö- samt kulturutsk­ottet. Det är uppenbart viktiga frågor men mer sällan i fokus för de statsbäran­de partierna.

” De som kandiderat har brutit viktig mark och visar vägen för framtiden

Vad allt detta beror på är inte alltid lätt att veta, men det tydliggör att vi ännu har mycket jämställdh­etsarbete kvar att göra. Det är lätt att se det som ett misslyckan­de att ingen kvinna ännu lyckats ta sig hela vägen, men man bör påminna sig om att de som kandiderat har brutit viktig mark och visar vägen för framtiden. Även förlorande kvinnor blir ikoner, om förlorande män skrivs inga kontrafakt­iska romaner.

 ?? Bild: Mary Altaffer ?? Trots jämnare könsfördel­ning i politiken har kvinnor svårt att nå de allra högsta positioner­na.
Bild: Mary Altaffer Trots jämnare könsfördel­ning i politiken har kvinnor svårt att nå de allra högsta positioner­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden