Bohusläningen

Seglarskol­a håller sjunkande intresse uppe

Att seglingsin­tresset är på nedgång är inget som syns när Bohusläns Jaktklubb har seglarskol­a. Men ändå var det annorlunda förr.

- Alva Nyblom alvnyb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Det är full fart när Bohusläns jaktklubb håller seglarskol­a. Trots det säger ordförande Gert Jacobsson att seglarintr­esset minskar.

– När jag var ung var drömmen att ha en segelbåt. Men folk är för stressade i dag.

Ett tiotal barn sitter på en bänk längs en klippa.

– Ska vi gå igenom segelsätte­n en gång till? frågar en lite äldre tjej. På hennes blå flytväst står ordet instruktör med vita bokstäver.

Det är seglarskol­a i Vadskär, Grebbestad. Ute på en stenpir ligger Bohusläns Jaktklubb, varifrån båtarna kastar loss. Första frågan till klubbens ordförande, Gert Jacobsson, blir naturligtv­is hur det kommer sig att en jaktklubb lär ut segling. Han skrattar till:

– Förr i världen hette båten jakta’ på bohuslänsk­a. ”Hur är det med jakta’?”, sa de.

Gert Jacobsson uttalar jakt som om a vore ett å. Bohusläns jaktklubb, BJK, har alltså aldrig varit en jagande klubb, utan har alltid sysslat med båtar. Men enligt Gert Jacobsson minskar intresset.

– Kölbåtsegl­ing försvinner mer och mer, tyvärr. Folk orkar inte ha segelbåtar längre, de är så stressade. Det är synd. När jag växte upp, då var drömmen att ha en segelbåt.

På bryggan är det full aktivitet. Segel till optimistjo­llar för nybörjarna sätts fast på master som ligger lösa, för att sedan bäras ner till vattnet och sättas fast i båten.

Den milda brisen går genom seglen på de lite större båtarna, Fevorna och C55:orna, som rör sig som otåliga hästar, redo att få komma ut.

Gert Jacobsson berättar att det är Ylva Jonasson som har koll ”på det mesta”.

– Ja, så är det nog. Eller nog, så är det, säger Ylva Jonasson själv.

Hennes pappa har tidigare drivit seglarskol­an och båda hennes föräldrar jobbar fortfarand­e bakom kulisserna. I år har hon hand om 14 instruktör­er och upp emot 30 deltagare i veckan, under fyra veckor.

– Det är allt från rekryterin­g, upp

följning, ansvar för alla deltagare och planering i verksamhet­en. Vi börjar redan i januari. Det tar inte slut innan det sätter igång igen, känns det som, säger Ylva Jonasson.

Hon själv blev satt i seglarskol­a här när hon var liten, och tyckte, enligt hennes föräldrar inte om det.

– Jag själv kommer inte ihåg det så, men sedan seglade jag inte på några år och började igen först när jag var tolv.

Hon började driva seglarskol­an när hon var 17 år och har nu varit drivande i tre år. Gert Jacobsson säger att det inte bara är att folk är för stressade för ha segelbåt som gör att en segelklubb kan ha motgångar. Det är också svårt att hitta ideell arbetskraf­t.

– Som ordförande har jag tagit på mig att prata med kommunen om arrende och annat övergripan­de. Men det är svårt att få folk att engagera sig ideellt numera. Föreningsl­ivet håller på att dö ut. Det är väldigt kul med den här yngre generation­en. Jag hoppas att jag också slipper ifrån så småningom, säger Gert Jacobsson, men han ler när han säger det och man kan ana att han ändå tycker att det är roligt att vara med.

Ylva Jonasson åker ut med de tre C55:orna. Optimister­na, med nybörjarna, håller till närmare piren. De har hjälm, för att inte få bommen i huvudet när den slår. Sedan kommer tre Fevor. Lukas Albinsson agerar följebåt för Fevorna.

– Fevan är min favorit. Den är lite vingligare och det händer mycket, säger Lukas Albinsson.

Även han har varit instruktör i tre år. Han har varit ute med gummibåten och lagt ut gula och röda bojar.

– De är till för kryss och läns, för att värma upp lite.

Det är, enligt Lukas Albinsson, perfekt väder. Nordlig vind, sol och lite moln. I den svarta gummibåten har han uppsikt över framför allt en Feva, den enda utan instruktör ombord. Efter en stunds uppvärmnin­g blåser han i en visselpipa. – Race nu!

– Håll tiden, jag har ingen startklock­a, ropar Fabian Steffensen.

Han och Simon Sjöberg är själva på Fevan utan instruktör ombord. De båda har seglat i flera år, och även om deras båt inte vinner någon av kappseglin­garna idag, tycker de efteråt att det gick fint.

– Vi seglade bra, vi mötte väldigt duktiga seglare, säger Fabian Steffensen.

När klockan närmar sig tolv syns C55:ornas segel närma sig. Lukas Albinsson visslar i pipan igen och hojtar att det är hamnrace – först in vinner. Bredvid C55:orna, som liknar stora, stabila hästar som nordsvensk­ar, ser Fevorna mer ut som araber – de är snabbare och hetare i temperamen­tet. Optimister­na är som shetlandsp­onnys, små och envisa och man tycker att de borde vara lättare att manövrera.

– Det är ganska krångligt faktiskt, muttrar en flicka med hjälm på huvudet, på vägen in mot hamnen.

Dagens första pass är avklarat och det är dags för lunch. Bryggan fylls återigen av barn och unga, nu med matsäck. Ylva Jonasson tar av sig sin overall, det är varmt i solen och lä vid klubbhuset. Trots att Gert Jacobsson säger att intresset för segling svalnar, är det inget som märks av hos henne.

– Att segla är otroligt speciellt. Det liknar inte något annat. Det är en frihetskän­sla, som nu idag som när vi varit ute med C55:orna och seglade rakt ut en bit, innan vi vände. Det är väldigt häftigt att tänka att vi kan segla hur långt vi vill, fortsätta mot horisonten i all evighet.

” Det är väldigt häftigt att tänka att vi kan segla ur långt vi vill, fortsätta mot horisonten i all evighet

Ylva Jonasson

 ?? Bild: Matilda Spetz ??
Bild: Matilda Spetz
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Simon Sjöberg och Fabian Steffensen är de enda som seglar Feva utan instruktör ombord idag. Även om de inte vinner dagens race, är de nöjda med sin insats.
Bild: Matilda Spetz Simon Sjöberg och Fabian Steffensen är de enda som seglar Feva utan instruktör ombord idag. Även om de inte vinner dagens race, är de nöjda med sin insats.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Lukas Albinsson agerar följebåt åt Fevorna. Han lägger i bojar, och håller uppsikt över seglarna.
Bild: Matilda Spetz Lukas Albinsson agerar följebåt åt Fevorna. Han lägger i bojar, och håller uppsikt över seglarna.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Ylva Jonasson driver seglarskol­an sedan tre år. ”Hon har koll på det mesta”; säger Gert Jacobsson.
Bild: Matilda Spetz Ylva Jonasson driver seglarskol­an sedan tre år. ”Hon har koll på det mesta”; säger Gert Jacobsson.
 ??  ??
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Gert Jacobsson har själv haft segelbåt i 40 år, men sålde den när han inte längre orkade underhålla den. Seglar gör han fortfarand­e.
Bild: Matilda Spetz Gert Jacobsson har själv haft segelbåt i 40 år, men sålde den när han inte längre orkade underhålla den. Seglar gör han fortfarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden