Bohusläningen

Viktig dom för adopterad i Sydkorea

-

SYDKOREA

Amerikansk­an Kara Bos är sin biologiske fars dotter. Det har en domstol i Seoul fastställt, i ett fall som kan få långtgåend­e konsekvens­er för adopterade från Sydkorea världen över.

Kara Bos, vars koreanska namn är Kang Mee-sook, hittades som tvååring övergiven på en marknad utanför den sydkoreans­ka huvudstade­n 1983. Året efter adopterade­s hon av en familj i USA.

Som vuxen har hon intensivt letat efter sitt ursprung, och hittade via en släktforsk­ningssajt sin biologiska släkt i Sydkorea. Släktingar­na har dock inte velat låta Bos träffa föräldrarn­a, eller ens avslöja huruvida de vet vem mamman är.

– Jag åkte till och med till ett av deras hus och bönade och bad, bokstavlig­en på mina knän. Men de ringde polisen, säger hon.

Efter domstolsbe­slutet

väntas hon dock få träffa sin pappa, och därmed också kanske få besked om mammans öde.

Bos, som numera bor i Nederlände­rna, lämnade domstolen i tårar. Hon tog av sig en ansiktsmas­k och sade in i mediernas kameror:

– Mamma, känner du igen mig? Snälla, kom till mig.

Beskedet kan också ge både Bos och över 200 000 andra som adopterats från Sydkorea till andra länder en rad nya formella rättighete­r. Enligt Sydkoreas justitiede­partement kan det öppna för såväl arv efter de biologiska föräldrarn­a som medborgars­kap i landet.

Den springande punkten

är då att bevisa släktskap, vilket i många fall har varit snudd på omöjligt – tills dnateknike­n nu börjat få genomslag i släktforsk­ningen. (Tt-reuters)

 ?? Foto: Jung YEON-JE/AFP ?? Kara Bos fotografer­ad i Seoul.
Foto: Jung YEON-JE/AFP Kara Bos fotografer­ad i Seoul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden