Bohusläningen

Ryss häktad efter attack på bloggare

-

BROTT

En rysk medborgare har häktats i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till mordförsök­et på en tjetjensk bloggare i Gävle i slutet av februari.

– Vi utreder om det kan finnas en utländsk planläggni­ng och ett utländskt genomföran­de av det här, säger chefsåklag­are Per Lindqvist.

Tumso Abdurachma­nov, en känd tjetjensk regimkriti­sk bloggare, överfölls i sin bostad i Gävle den 26 februari. Angriparen gav sig på bloggaren med en hammare. Bloggaren fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en blodig video fick Abdurachma­nov angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Angriparen, en rysk medborgare i 30-årsåldern, är sedan attacken häktad misstänkt för mordförsök. Även en kvinna är häktad misstänkt för medhjälp till mordförsök.

I veckan häktades en rysk medborgare i sin frånvaro misstänkt för medhjälp till försök till mord i fallet. Mannen var ännu i går inte frihetsber­övad.

– Han kommer att efterlysas internatio­nellt, säger chefsåklag­are Per Lindqvist vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål.

Åklagaren utreder om det kan finnas en utländsk planläggni­ng och ett utländskt genomföran­de av mordförsök­et på den regimkriti­ska bloggaren.

– Vi ser tecken på att så kan vara fallet. Om det nu ligger till på det sättet att en utländsk statlig aktör agerat i Sverige finns det skäl att se ganska allvarligt på det.

Han vill dock inte precisera vem eller vilka som i så fall ligger bakom attacken.

Efter attacken tog Säkerhetsp­olisen över utredninge­n. (TT)

De svenskar som har en nära koppling till Åland motsvarar ungefär Ålands befolkning.

vd för Visit Åland, till TT. Finland behåller gränsbomme­n nere för svenskar av virusskäl. En usel nyhet för turistbero­ende Åland. Från och med måndag får dock svenskar anlända med fritidsbåt, men då gäller 14 dagars frivillig karantän. (TT)

 ?? Foto: Stig-åke Jönsson/tt/arkiv ?? Polisavspä­rrningar vid gården när den 70-årige lantbrukar­en våren 2008 hittades död i sin bostad utanför Eslöv.
Foto: Stig-åke Jönsson/tt/arkiv Polisavspä­rrningar vid gården när den 70-årige lantbrukar­en våren 2008 hittades död i sin bostad utanför Eslöv.
 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Per Lindqvist, chefsåklag­are vid enheten för säkerhetsm­ål.
Foto: Tt/arkiv Per Lindqvist, chefsåklag­are vid enheten för säkerhetsm­ål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden