Bohusläningen

Miljoner satsas på nattåg till utlandet

-

POLITIK

Regeringen och samarbetsp­artierna har kommit överens om att satsa 300 miljoner kronor i höstens budget på nattåg till utlandet.

– Det här är klimatpoli­tik ut i fingerspet­sarna, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP).

Trafikverk­et har tidigare fått i uppdrag att utreda förutsättn­ingarna för att handla upp nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer. Det handlar bland annat om Malmö-bryssel och Stockholm-hamburg.

– Det är en långsiktig satsning som ska göras under hela mandatperi­oden. Vi vill redan nu markera att det kommer finnas pengar under kommande år, säger Bolund, som är säker på att det finns en efterfråga­n på nattåg.

Därutöver satsas

200 miljoner kronor i en ändringsbu­dget för att stärka järnvägens konkurrens­kraft och stimulera en överflyttn­ing av godstransp­orter från väg till järnväg.

– Det här är ett prioritera­t område för oss i Miljöparti­et. Det är en miljökompe­nsation som gör det billigare att skicka varor på tåg och frakta klimatsmar­t.

Modellen finns redan och

Trafikverk­et ser just nu över systemet, men enligt Per Bolund kommer pengarna att delas ut i stort sett enligt samma modell, vilket innebär att pengarna går till järnvägsbo­lagen så att de i sin tur kan sänka priserna för kunderna.

Det kan inte fortsätta så här, att vi har grupper som avvisas från Sverige, men som sedan inte tas emot i sina länder.

Förslaget i

ändringsbu­dgeten ska först behandlas i riksdagen och sedan godkännas av Eu-kommission­en. Förslaget bygger på en överenskom­melse mellan regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a. (TT)

justitiemi­nister, om att regeringen vill öka pressen på Iran, Irak, Libanon och Somalia så att de tar emot egna medborgare som ska utvisas från Sverige. (TT)

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? Regeringen satsar på nattåg till kontinente­n.
Foto: Johan Nilsson/tt/arkiv Regeringen satsar på nattåg till kontinente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden