Bohusläningen

Mellerud välkomnar skattestöd på drygt 12 miljoner om året

- Torbjörn Arvidsson

En rapport från Kommuninve­st föreslår att Sveriges minsta kommuner ska få ett statligt stöd på 12 miljoner kronor om året.

– Det låter spännande, tycker Melleruds kommunalrå­d Morgan E Andersson (C).

Kommuninve­st är ett kommunaläg­t bolag som erbjuder kommuner och landsting lån och rådgivning. I bolagets rapport “Utjämning av kommunalsk­atterna” föreslås ett statligt stöd på 864 miljoner kronor om året för att minska skatteskil­lnaderna mellan stora och små kommuner.

Ytterlighe­terna är Dorotea

i Lappland där invånarna betalar 5 kronor och 97 öre mer i kommunalsk­att än invånarna i Österåker utanför Stockholm. Det motsvarar cirka 30 000 kronor om året för ett typiskt hushåll.

Därför föreslås ett skattebidr­ag på 12 miljoner kronor vardera till de 72 kommuner som har under 10 000 invånare.

Mellerud är en av dessa kommuner och kommunalrå­det Morgan E Andersson (C) välkomnar förslaget.

– Sverige håller på att glida isär. Skillnader­na mellan stad och land är stora och många av de små kommunerna har kniven på strupen. Jag tycker det borde finnas en lägstanivå av statlig service även på små orter, men så är det inte idag, konstatera­r han.

Enligt rapporten från

Kommuninve­st skulle de allra minsta kommunerna­s skattesats­er, om tillägget endast användes till skattesänk­ningar, kunna tas ner strax under den genomsnitt­liga skattenivå­n i de kommuner som inte får tillägget.

Morgan E Andersson ser förslaget som en möjlighet att stärka Melleruds attraktion­skraft både som etablering­sort för företag och när det gäller inflyttnin­g.

– Absolut. Mellerud har ett väldigt bra geografisk­t läge med goda kommunikat­ioner, både vad gäller väg och järnväg, säger han.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Melleruds kommunalrå­d Morgan E Andersson (C) välkomnar förslaget om ett statligt skattestöd till kommuner med under 10 000 invånare. Melleruds kommun har drygt 9 300 invånare.
Bild: Torbjörn Arvidsson Melleruds kommunalrå­d Morgan E Andersson (C) välkomnar förslaget om ett statligt skattestöd till kommuner med under 10 000 invånare. Melleruds kommun har drygt 9 300 invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden