Bohusläningen

Tre nya kvinnliga ministrar tar plats i svenska regeringen

-

Tre nya kvinnliga statsråd presentera­des när statsminis­ter Stefan Löfven läste upp sin regeringsf­örklaring. Ny utrikesmin­ister blir Ann Linde, ny arbetsmark­nadsminist­er blir Eva Nordmark och ny handelsmin­ister blir Anna Hallberg.

Ann Linde lämnar sin post som handelsmin­ister och efterträde­r Margot Wallström. Ny handelsmin­ister efter Linde blir Anna Hallberg, som varit vice vd på Almi. Ny arbetsmark­nadsminist­er efter Ylva Johansson, som blivit Eu-kommission­är, blir TCO:S ordförande Eva Nordmark.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n tycker att Ann Linde som utrikesmin­ister var ett klokt val.

– Ann Linde har jag sett som en seriös och bra frihandels­vän i sitt hittillsva­rande arbete, så det tror jag, givet de alternativ som Stefan Löfven hade, var ett klokt val, säger moderatled­aren.

Själv var Ann Linde stolt över utnämninge­n.

– Jag känner att min roll nu är att föra fram en utrikespol­itik som bidrar till fred, frihet och säkerhet. Vi ska fortsätta föra en feministis­k utrikespol­itik, säger hon.

Den nya

utrikeshan­delsminist­ern Anna Hallberg framhåller sina erfarenhet­er från näringsliv­et.

– Det bär jag med mig nu i mitt nya jobb, säger hon.

Den nya arbetsmark­nadsminist­ern Eva Nordmark ser det som en fantastisk förmån att få det nya jobbet. Att säkra konkurrens­kraften och omställnin­gsförmågan blir en viktig uppgift, framhåller hon.

Stefan Löfven inledde regeringsf­örklaringe­n med att Sverige ska rustas starkare för att klara omställnin­gen i en ny tid. Han pekade på den globala uppvärmnin­gen, köerna i vården och den våldsamma brottsligh­eten som några utmaningar.

– Det är gemensamma problem vi ska lösa tillsamman­s, sade Löfven.

Löfven tog upp mordet på en mamma i Malmö.

– Hon sköts till döds på öppen gata när hon var ute med sitt lilla barn. Den bottenlösa tragedin lämnar ingen oberörd i Sverige. Den hänsynslös­het som visas offren är avskyvärd, sade han.

Löfven uppgav att kampen mot den grova brottsligh­eten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.

– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet, sade han.

Polisen ska få bättre möjlighete­r att verka i gränsnära områden för att bekämpa den gränsövers­kridande brottsligh­eten. Möjlighete­n till kamerabeva­kning med automatisk igenkännin­g av fordonstyp­er och registreri­ngsskyltar ska övervägas.

Löfven framhöll att den internatio­nella konjunktur­en mattas av och att det påverkar ekonomin i Sverige.

Reformutry­mmet ska användas för att få fler i arbete, fler poliser, en starkare välfärd, bättre ekonomi för pensionäre­r och en kraftfull klimatomst­ällning. Kunskapsly­ftet fotsätter och beräknas under 2020 omfatta 93 000 statligt finansiera­de utbildning­splatser i hela landet. Yrkeshögsk­olan byggs ut.

Nästa år kommer garantipen­sionen och taket till bostadstil­lägget för pensionäre­r att höjas. ”Utfasninge­n av den orättfärdi­ga pensionärs­skatten fortsätter”, står det i regeringsf­örklaringe­n.

Värnskatte­n avskaffas 2020 och att en bankskatt ska finansiera satsningar på försvaret.

Under 2020 ska

en försvarspo­litisk propositio­n läggas med Försvarsbe­redningen som grund, sade Löfven.

– Ett brett stöd finns nu för finansieri­ngen, sade han.

Sverige ska fortsätta att verka för att Storbritan­nien lämnar EU på ett ordnat sätt. Men regeringen är också beredd på andra scenarier.

– Det finns beredskap för att hantera ett avtalslöst utträde, sade Löfven.

När det gäller migrations­politiken lyfter Löfven både samarbetet inom EU och den parlamenta­riska kommitté som nyligen satt i gång sitt arbete.

Löfven tryckte på att familjeåte­rförening är en humanitär reform som också bidrar till integratio­n.

– Det ska bli möjligt för Migrations­verket att åter snabbt kunna hantera asylansökn­ingar från personer från så kallade säkra ursprungsl­änder. En oberoende granskning av metoden för medicinska åldersbedö­mningar ska genomföras, sade Stefan Löfven.

Trots att fler

lägenheter byggdes i fjol sedan 1973, så rapportera­r 240 kommuner i landet att de har underskott av bostäder. – Regeringen avser att samla alla aktörer på bostadsmar­knaden kring det gemensamma intresset att trygga en fortsatt hög byggtakt, sade Löfven. Löfven lovade också att nya stambanor för höghastigh­etståg ska byggas. Och att den beslutade nationella planen för infrastruk­tur med investerin­gar på 700 miljoner ska fullföljas.

Vi ska fortsätta föra en feministis­k utrikespol­itik. Ann Linde

ny utrikesmin­ister

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) presentera­r nya handelsmin­istern Anna Hallberg (längst till vänster), nya utrikesmin­istern Ann Linde och Eva Nordmark, ny arbetsmark­nadsminist­er, under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.
Bild: Henrik Montgomery/tt Statsminis­ter Stefan Löfven (S) presentera­r nya handelsmin­istern Anna Hallberg (längst till vänster), nya utrikesmin­istern Ann Linde och Eva Nordmark, ny arbetsmark­nadsminist­er, under en pressträff i samband med riksmötets öppnande.
 ?? TT ?? Fd utrikesmin­ister Margot Wallström valde att säga upp sig.
TT Fd utrikesmin­ister Margot Wallström valde att säga upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden