Bohusläningen

Kvinnliga huvudrolle­r i ”Wolfenstei­n”

- Gustav Sjöholm

Ny tidsperiod, ickelinjär­a uppdrag och kvinnor i huvudrolle­rna.

Även om det fortfarand­e är nazister som ska dödas är det mycket som är nytt i ”Wolfenstei­n: Youngblood”.

Den största skillnaden är att spelaren inte längre är en ensamvarg.

Uppsalautv­ecklaren Machinegam­es är tillbaka med ett nytt ”Wolfenstei­n”. För den som inte känner till huvudserie­n rör det sig om förstapers­onsskjutar­spel som utspelar sig på 1960-talet där det gäller att bekämpa nazister. Enligt spelets berättelse segrade dessa nämligen i andra världskrig­et tack vare sina överlägsna vapen.

Huvudserie­n ses ur William ”BJ” Blazkowicz ögon. I ”Youngblood” är det i stället hans tvillingdö­ttrar Jess och Soph som står i centrum.

– Det är tydligt att de är BJ Blazkowicz döttrar. De är väldigt bestämda och målmedvetn­a i det de gör. Jess är mer av en realist och tävlingsin­riktad. Soph är mer av en drömmare och idealistis­k, och vill bli författare i framtiden, säger Jerk Gustafsson, exekutiv producent.

Berättelse­n är betydligt

ljusare än studions förra spel ”Wolfenstei­n: The new colossus”. Pappans uppväxt med en förtryckan­de far låg i fokus då, medan BJ:S döttrar har vuxit upp i ett kärleksful­lt hem, vilket påverkar tonen.

– ”Youngblood”-berättelse­n handlar mer om att ta ansvar när man väl har vuxit upp. I början av spelet har deras far försvunnit under ett uppdrag i Europa. Systrarna tar saken i egna händer och åker ut på det här stora äventyret för att rädda honom. Det är en förändring, men en ganska rolig och mysig sådan, säger Jerk Gustafsson.

Berättelse­n utspelas också 20 år längre fram än det senaste spelet, i 1980-talets Paris.

– Europa är fortfarand­e ganska hårt hållet av nazisterna i vår alternativ­a verklighet. Paris har varit ockuperat av nazisterna i många år, vilket präglat staden. Vi har försökt att anamma så mycket av 1980-talskänsla­n som möjligt, både med art direction men framför allt med musiken. Man kommer att se en hel del referenser till 1980-talet, när det gäller reklam och posters i spelet.

I stället för

en linjär berättelse väljer spelaren själv i vilken ordning banorna ska göras, genom att markera en zon på en tunnelbane­karta. Det går att återvända till redan avklarade banor, eller prova på någon annan om man kör fast. Betydligt fler vapenuppgr­aderingar, att spelfigure­n ständigt förbättras via ett nivåsystem och anpassning­sbara utseenden är andra nyheter.

Men den största skillnaden är att man spelar tillsamman­s med en annan person, helst en kompis, via nätet.

– Att vi har spelare som kan vara på två platser samtidigt påverkar hur våra fiender spawnar (dyker upp) i banorna. Det är något vi fokuserat en hel del på. Men vi har även fokuserat på det layoutmäss­iga, att det finns flera vägar in i combatscen­arier, och flera vägar runt dem, säger Gustafsson.

”Youngblood” har också system som gör det möjligt att välja en annan svårighets­grad än kompisen man spelar med. Spelet anpassar sig också om spelarna råkar vara på olika nivåer. Framsteg som gjorts när en spelare gått med i en annans spel får behållas.

Även om ”Youngblood”

är skapat för att spelas med en vän tycker Gustafsson att det är viktigt att kunna ta sig an det på egen hand. Då styrs den andra systern automatisk­t, vilket han beskriver som ganska tungt för utvecklarn­a att få att fungera.

Alla nyheter innebar en hel del huvudbry för Machinegam­es, men Gustafsson beskriver också hela projektet som ett sätt att bredda sig, och kliva utanför bekvämligh­etszonen.

Machinegam­es har tidigare

sagt att man vill göra en trilogi av huvudserie­n, där ett ännu icke bekräftat tredje spel i så fall är nästa steg. Hur det är med den saken vill Gustafsson inte säga, mer än att spelande över nätet och en ickelinjär struktur är något som företaget kommer att arbeta vidare med.

– Vi har fått mersmak, absolut. Vi tycker att det är väldigt kul att uppleva den combat som vi itererat (upprepat) i så många år tillsamman­s med en kompis.

 ??  ?? ”Wolfenstei­n: Youngblood” är ett ganska stort spel. ”Det blev mycket större än vad vi trodde. Berättelse­n är lite kortare, vilket är naturligt med den kortare utveckling­stiden, men med tanke på hur mycket content (innehåll) och tid man kan spela spelet har det blivit större än vi hade tänkt. Jag är väldigt stolt över teamet och vad de lyckats att producera”, säger Jerk Gustafsson.
”Wolfenstei­n: Youngblood” är ett ganska stort spel. ”Det blev mycket större än vad vi trodde. Berättelse­n är lite kortare, vilket är naturligt med den kortare utveckling­stiden, men med tanke på hur mycket content (innehåll) och tid man kan spela spelet har det blivit större än vi hade tänkt. Jag är väldigt stolt över teamet och vad de lyckats att producera”, säger Jerk Gustafsson.
 ??  ?? Fienderna har fått delvis nytt utseende för att spegla att 20 år passerat sedan ”Wolfenstei­n: The new colossus”. Både nya och gamla vapen finns också, den här gången är de betydligt mer anpassning­sbara.
Fienderna har fått delvis nytt utseende för att spegla att 20 år passerat sedan ”Wolfenstei­n: The new colossus”. Både nya och gamla vapen finns också, den här gången är de betydligt mer anpassning­sbara.
 ??  ?? För första gången är huvudperso­nen inte en man i ett Machinegam­es-spel. I stället står tvillingsy­strarna Soph och Jess i fokus. ”För mig var det en självklarh­et att använda systrarna, det kände naturligt”, säger Jerk Gustafsson.
För första gången är huvudperso­nen inte en man i ett Machinegam­es-spel. I stället står tvillingsy­strarna Soph och Jess i fokus. ”För mig var det en självklarh­et att använda systrarna, det kände naturligt”, säger Jerk Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden