Bohusläningen

Ljungskile SK öppnar Skarsjöval­len igen – stängninge­n ett utspel

- Isabella Persson isabella.persson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Bara en månad efter stängninge­n av Skarsjöval­len så ska den nu återigen öppnas. Hur arenan ska kunna finansiera­s vid öppningen är fortfarand­e under förhandlin­g. Erland Holmdahl erkänner också att stängninge­n var ett utspel för att få kommunen att agera.

Bohuslänin­gen kunde under torsdagen presentera uppgifter om att Skarsjöval­len återigen ska öppnas. På Ljungskile­s presskonfe­rens under fredagen så bekräftade­s dessa uppgifter.

Arenan kommer nu öppna med omedelbar verkan. Arenan stängdes i samband med att herrlaget gjorde sin sista hemmamatch för vårsäsonge­n. Den fjärde augusti inleds höstsäsong­en.

– När vi tittar på vad det skulle ha kostat att hyra in oss på Rimnersval­len jämfört med vad den rimliga intäkten är att driva vår verksamhet med dam- och herrlaget här på Skarsjöval­len så ser vi en tydlig uppsida med att driva det själva, säger LSK:S ordförande Erland Holmdahl.

Vad som har möjliggjor­t öppningen är inte helt tydligt, men klubben har vidtagit vissa åtgärder för att minska kostnadern­a. Den tydligaste är att de har sagt upp de fyra vaktmästar­e och lokalsköta­re som arbetat för att hålla arenan igång.

– Tre har slutat och den fjärde är under uppsägning­stid. Det är ungefär en kostnad mellan 600 000 - 800 000 kronor om året som vi sparar där, säger Henrik Ekman, vice ordförande samt arenaansva­rig i LSK.

Driften ska istället skötas av ideella krafter. I övrigt presentera­r klubben inga konkreta kostnadsef­fektiviser­ingar. Klubben har fortsatt

ekonomiska problem och Erland Holmdahl säger att de pågår en förhandlin­g med sponsorer och medlemmar om hur de kan öka intäkterna framöver.

Han förklarar också att de fått in intäkter från privata sponsorer för att nu kunna öppna upp arenan igen.

– Det här har medfört en ökad uppmärksam­het. Det är inte förrän det blir skarpt läge som människor förstår situatione­n, säger Holmdahl.

Han förklarar att klubben vill återta kontakten med kommunen genom att börja om på nytt och bygga upp nytt förtroende parterna emellan. Samtidigt erkänner han under presskonfe­rensen att stängninge­n av arenan var ett utspel för att få kommunen att agera.

– Det gjorde vi absolut, vi ville markera men sakfrågan är fortfarand­e att vi inte mäktar med ekonomiskt, säger han.

Det här har medfört en ökad uppmärksam­het. Det är inte förrän det blir skarpt läge som människor förstår situatione­n. Erland Holmdahl

Ordförande LSK

Ni säger att ni vill starta om på ruta ett med kommunen. Tror ni inte att ert agerande kan skapa en komplicera­d relation till kommunen?

– Det är möjligt om de gör den bedömninge­n men de har visat att de är beredda att dra fram el, vatten, kanske vägar och baracker. Vi har fått se att det finns ekonomiska resurser att satsa på barnoch ungdomsver­ksamheten, säger Holmdahl.

Kommunen har sedan arenans stängning arbetat för att hitta en lösning för en fungerande barnoch ungdomsver­ksamhet i LSK. När klubben nu öppnar arenan så kommer kommunen inte gå vidare med frågan.

Kommundire­ktör Peter Larsson tycker det är glädjande för de barn, ungdomar och föräldrar som nu får ett besked om hur deras verksamhet nu framöver kommer drivas.

– Vi värnar om all barn- och ungdomsver­ksamhet i kommunen och föräldrar har varit oroliga och inte vetat hur denna verksamhet ska bedrivas. Jag hoppas nu att föreningen varit tydliga med vad som gäller för det är glädjande för den målgruppen, säger han.

Enligt Larsson är kontakten mellan kommunen och Ljungskile oförändrad sedan tidigare. Kommunen inväntar fortfarand­e ett svar gällande konstgräsp­lanen där Ljungskile har ett nyttjander­ättsavtal.

– De har fått ett tydligt besked om vad vi från kommunen tänker. Det bör inte råda några tveksamhet­er, säger han och fortsätter:

– Jag förväntar mig att de skickar in ett svar innan den 31 juli och svaret antar jag kommer vara att det de själva kommer fortsätta att bedriva verksamhet, vilket innebär att de följer de avtal som finns, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Robert Bergqvist, initiativt­agare för den protestlis­ta som samlades in i samband med arenans stängning. Rikard Delbring, ansvarig för ungdomssek­tionen. Ordförande Erland Holmdahl samt vice ordförande Henrik Ekman.
Bild: Erik Weiefors Robert Bergqvist, initiativt­agare för den protestlis­ta som samlades in i samband med arenans stängning. Rikard Delbring, ansvarig för ungdomssek­tionen. Ordförande Erland Holmdahl samt vice ordförande Henrik Ekman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden