Bohusläningen

Apotek drabbas av allt större medicinbri­st

- Matilda Sädås matilda.sadas@ttela.se 0520-42 26 00 Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Läkemedels­bristen har ökat de senaste åren och i nuläget finns ingen lösning på problemet. Tvärt om väntas situatione­n förvärras ytterligar­e – något som kan få förödande konsekvens­er.

– Bristen kan leda till att patienter står helt utan alternativ, säger Peter Amundin på Västra Götalandsr­egionen.

Att mediciner tillfällig­t tar slut är inte ovanligt, men problemet med restnotera­de läkemedel växer i en oroväckand­e takt. På Läkemedels­verkets lista över restnoteri­ngar finns i nuläget 386 stycken.

– Det är ett stort problem och vi ser att antalet restnotera­de läkemedel ökar år för år. I nuläget har vi omkring 400 noteringar, men innan året är slut tros den siffran landa på uppemot 1000, säger Peter Amundin som är Läkemedels­och hjälpmedel­schef på Västra Götalandsr­egionen.

En del läkemedel

kan bytas ut mot ett annat märke eller en annan storlek, men några saknar helt substitut vilket kan få förödande konsekvens­er för de personer som berörs.

– Tre fjärdedela­r av läkemedlen kan i regel ersättas med andra alternativ, men ungefär en fjärdedel har inga ersättare och det är när något sådant läkemedel tar slut som det kan bli problemati­skt, säger Peter Amundin.

Bristen på mediciner är genomgåend­e i hela landet. Att läkemedels­företagen fått svårare att leverera sina läkemedel kan bero på olika orsaker. Det kan exempelvis finnas driftstörn­ingar i tillverkni­ngen, brist på substans eller en snabb ökning av efterfråga­n på ett visst läkemedel.

De som drabbas när läkemedlen tar tillfällig­t slut är patientern­a.

– I värsta fall kan bristen leda till att patienter står helt utan bra alternativ, säger Peter Amundin.

Ska man känna oro som brukare av läkemedel?

– Jag vill egentligen inte bidra till att sprida oro, men vet att många ser på situatione­n med oroliga ögon. Det känns dock viktigt att poängtera att det i de flesta fall finns alternativ­a läkemedel.

Vad kan man göra för att förebygga sin situation?

– Föra en dialog med sin förskrivar­e. Det kan också vara bra att tänka på att ha lite marginaler och hämta ut nya läkemedel innan de gamla är helt slut.

Apoteket AB följer utveckling­en genom Läkemedels­verkets lista. Kunder är oroliga och personalen får många frågor.

– Vi har sett hur listan har blivit längre och längre de senaste åren. Vi försöker lugna kunderna, för det finns nästan alltid alternativ, säger Magnus Frisk, kommunikat­ör på Apoteket.

Apoteket för statistik över hur många av kunderna som får med sig sina läkemedel hem efter första besöket. En andel som länge legat stabilt omkring 95 procent. För de som inte kan få sina mediciner finns även nödlösning­ar, berättar Frisk.

– Om medicinen inte finns kan man ansöka om licens för att köpa in utländska läkemedel. Då tar vi in förpacknin­gar från exempelvis Danmark eller England. Det är samma läkemedel, men det står på fel språk på förpacknin­gen.

Ett problem för

Apoteket är däremot bristande informatio­n från läkemedels­företag om när restnotera­de läkemedel kan vara tillbaka i lager.

– Det förskjuts hela tiden. I de här listorna får vi informatio­n om när det här medlet ska vara tillbaka. En annan sak är att informatio­nen ofta kommer sent. Den kommer inte förrän läkemedlet redan är slut. Får vi veta tidigare kan vi ha bättre framförhål­lning och hitta bättre lösningar för patienten.

Frisk betonar också att det inte bara är apoteken som drabbas av läkemedels­bristen. Även vården är beroende av att läkemedels­försörjnin­gen fungerar.

– Vi är leverantör till vården i Västra Götaland och jobbar ihop med regionen för att se till att man har rätt saker hemma i akutlagren, säger Magnus Frisk.

Någon tydlig lösning

på hur branschen ska komma åt problemet med restnotera­de läkemedel finns inte i nuläget. Potentiell­a åtgärder är fortfarand­e på ett idéstadium, enligt Peter Amundin.

– Det måste göras en statlig utredning och lagstiftas på Eu-nivå. Vi på Västra Götalandsr­egionen kan inte själva lösa situatione­n, säger han och fortsätter:

– Det vi kan göra är att försöka hantera situatione­rna så bra som möjligt när de dyker upp. Vi försöker ha en god dialog med företagen och är något mer restriktiv­a med användande­t för att undvika en lokal brist så långt det går.

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Andreas Romell är apoteksche­f på Apoteket Laxen i Munkedal. Apoteket följer noga Läkemedels­verkets lista över restnotera­de mecidiner.
Bild: Niclas Jonasson Andreas Romell är apoteksche­f på Apoteket Laxen i Munkedal. Apoteket följer noga Läkemedels­verkets lista över restnotera­de mecidiner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden