Bohusläningen

Att odla alger kan bli storindust­ri i svenska hav

- Elias Arvidsson/tt

Algerna vi äter i sushin och sjögrässal­laden importeras ofta från andra sidan jorden – men hade lika gärna kunnat odlas här.

Svenska företag växlar nu upp för att slå sig in i en global miljardind­ustri.

Med ett ryck drar han upp repet över bord. Ett sjok av långa vågiga remsor bladtång plaskar ner i båten.

– De är oerhört snabbväxan­de, vi kan skörda 18 till 20 kilo på en meter rep, säger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljötekni­k vid KTH, delägare i Kosteralg AB och ledare för algodlings­projektet Seafarm.

Vid Mittskär i Lysekils skärgård ligger en av Seafarms mindre algparker. Här odlas saccharina latissima, mer känt som sockertång – en art som kan bli ett färgämne i livsmedel eller hamna på tallriken i en restaurang.

– För fem år sedan satte vi ut vår första odling. Då visste vi inte ens om det skulle gå. Men det har fungerat väldigt bra, säger han.

Det finns en del företag i Sverige som odlar alger på land i växthus för allt från kosttillsk­ott till solceller. Men närodlade alger för livsmedels­industrin är sällsynta. När det kommer till alger odlade till havs är produkter i regel importerad­e, inte sällan från Asien.

– Det är en outnyttjad resurs där vi på västkusten har stora möjlighete­r, säger Johan Trouvé, vd på Svenska handelskam­maren.

De som i dag vågar bryta ny mark kommer att visa vägen, tror han.

– Sådana här saker underskatt­as väldigt ofta. De företag som startat upp nu är små, men ge dem tre till fem år så kan de ha storskalig­a industrier och skapa många arbetstill­fällen.

Ett bolag som

försöker hitta en fungerande modell är Kosteralg AB. De har varit tätt knutna till forskninge­n i Seafarm och kunnat använda sig av forsknings­projektets odlingar. Med kunder som Vegme, Tångknäcke och Posthotell­et i Göteborg samt nya odlingstil­lstånd och investerar­e på gång, vill de nu ta ett kliv från forsknings­projektet och in på marknaden.

– Nu vet vi hur man odlar alger och garanterar en stabil produktion. Alger är en framtidspr­odukt, de renar haven och kräver inget gödsel eller så. Det här kan bli en miljardind­ustri, säger Fredrik Gröndahl.

En käpp i

hjulet har länge varit att tillstånd för att starta en odling kan ta många år. Till skillnad från exempelvis mussel- och skaldjurso­dlingar finns inget undantag i miljöbalke­n så varje odling måste hanteras av Mark- och miljödomst­olen.

Den internatio­nella konkurrens­en är nästa utmaning, enligt Ola Dahlman, algföretag­are sedan många år och grundare av Grebbestad Tångknäcke.

– Det är en enormt konkurrens­utsatt marknad om man tittar globalt. Det odlas mycket i Danmark, i Norge också. Men samtidigt inser många fördelarna med närproduce­rad mat i dag, så det finns en marknad.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt/tt ?? Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljötekni­k vid KTH, vid en av Seafarms algodlinga­r vid Kristinebe­rgs marina forsknings­station i Lysekil.
Bild: Jonas Lindstedt/tt Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljötekni­k vid KTH, vid en av Seafarms algodlinga­r vid Kristinebe­rgs marina forsknings­station i Lysekil.
 ?? Bild: Tt/ap/arkiv ?? De noriark som används i och runt sushi skulle egentligen kunna odlas i Sverige.
Bild: Tt/ap/arkiv De noriark som används i och runt sushi skulle egentligen kunna odlas i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden