Bohusläningen

Hög kinesisk arbetslösh­et kan bli hot mot Xi

- Moa Kärnstrand/tt

När handelskri­g och minskad efterfråga­n pressar Kinas ekonomi riskerar arbetslösh­eten i Asiens stormakt att öka ännu mer.

Kinesernas tålamod med långvarig nedgång och oro för tuffare tider är kort och det kan skapa problem för Peking – och för Xi Jinping.

Världens näst största ekonomi tampas med ekonomiska utmaningar i form av omställnin­g och minskad inhemsk efterfråga­n – försäljnin­gen av bilar dök med över 12 procent första halvåret 2019 – i kombinatio­n med handelskri­g som pressar ner den viktiga exportpart­nern USA:S efterfråga­n på varor från landet som länge varit känt som ”världens fabriksgol­v”.

Nyligen rapportera­de Kina den lägsta tillväxtta­kten på nästan tre decennier, drygt 6 procent. Det var i linje med Pekings förväntnin­gar, men många misstänker att den verkliga siffran är lägre.

– Ekonomer som jobbar i Kina bedömer tillväxtta­kten snarare strax över 4 procent, säger professor Steve Tsang, som leder Kinainstit­utet vid Soas-universite­tet i London.

Samtidigt ökar upplåninge­n

hos små och halvstora företag, som står för stor del av Kinas arbetstill­fällen och inom den finansiell­a sektorn. Utveckling­en är inte helt olik den som föregick finanskris­en i USA, säger Kinakännar­en Klas Eklund hos Mannheimer Swartling.

– Det är oroande att det finns en hög skuldsättn­ing i den kinesiska ekonomin, framför allt i en del företag. I nuläget vet vi inte hur farligt det är. Det finns en stor grå lånemarkna­d i Kina som är svår att överblicka och många är oroliga över att de finansiell­a institutio­nerna har börjat låna ut till varandra i stor skala, säger han.

Rapporter visar även hur hushållens skulder växer. Alltihop sammantage­t kan leda landet in i en långkonjun­ktur – eller än värre i en krasch.

– Det ser inte så ut nu, men kombinatio­nen av skuldsättn­ing och handelskri­g gör att den här långsiktig­a inbromsnin­gen kan gå snabbare än vad kineserna själva vill. Då är risken att man än en gång försöker lösa det genom att öka kreditgivn­ingen och blåsa på med infrastruk­turprojekt. Det är inte ett långsiktig­t hållbart sätt att hantera problemen.

Den allt mer ansträngda ekonomin får konsekvens­er. I början av 2019 nådde den officiella arbetslösh­eten 5,3 procent – den högsta nivån på flera år. Tekniksekt­orns jättar Alibaba och Baidu minskade sina nyrekryter­ingsprogra­m medan Tencent, ägare till kommunikat­ionsplattf­ormen Wechat och vars intäkter störtdykt, sade upp tusentals.

Trenden syns i

många sektorer, argumenter­ar ekonomifor­skaren Yu Zhongxin i tidningen The Diplomat och får medhåll av analysföre­tag som Gavekal, som under förra

året mätte upp en förlust på nära tre miljoner arbetstill­fällen i den kinesiska tillverkni­ngsindustr­in.

Hur arbetslösh­etssiffror­na ser ut i verklighet­en kan vi inte veta, säger Steve Tsang, som dock påpekar att den arbetsföra befolkning­en kommer att minska.

Samtidigt väntas

arbetslösh­eten i städerna öka.

– Men problemet är inte om en del personer förlorar sina jobb under de närmsta kvartalen. De riktiga bekymren börjar om det blir en oavbruten utveckling över lång tid, som två år.

En ekonomisk inbromsnin­g som börjar påverka den vanlige kinesens vardag skulle få konsekvens­er för Peking, menar Tsang. Tålamodet hos medborgarn­a är kortare i Kina än i en demokrati, eftersom den tysta överenskom­melsen med kommunistp­artiet vilar på politikern­as löfte att leverera ständigt högre levnadssta­ndard – i utbyte accepterar kineserna att partiet har monopol på makten.

Om Peking inte klarar det, ja, då kan människors missnöje växa mot partiet och dess ledare, president Xi Jinping.

– Sedan 1989 har de aldrig misslyckat­s med att leverera en bättre morgondag. Så det har aldrig testats hur människor skulle reagera om, eller när, de inte lyckas längre. Det oroar nog Xi Jinping, säger Steve Tsang, som dock konstatera­r att kommunistp­artiets makt knappast står på spel.

– Men en tillräckli­gt allvarlig och långvarig ekonomisk nedgång skulle kunna innebära en stor utmaning för hela systemet.

Det i sin

tur riskerar skapa en klyfta i kommunistp­artiets topp, politbyrån. Även om vi är långt därifrån i dag, säger Tsang.

– Om politbyrån gaddar ihop sig mot Xi Jinping vet vi inte vad som skulle kunna hända. Xi skulle göra allt i sin makt för att kämpa emot. Vilket också är anledninge­n till att ingen av höjdarna kommer att utmana Xi Jinping – om inte situatione­n blir riktigt, riktigt illa.

 ??  ?? Arbetslösh­eten går upp och ekonomin saktar in i landet som länge varit känd som ”världens fabriksgol­v”. Peking försöker lösa problemen genom att bland annat pumpa in pengar i infrastruk­turprojekt. Bilden är från Peking, maj 2019.
Arbetslösh­eten går upp och ekonomin saktar in i landet som länge varit känd som ”världens fabriksgol­v”. Peking försöker lösa problemen genom att bland annat pumpa in pengar i infrastruk­turprojekt. Bilden är från Peking, maj 2019.
 ?? Bild: Mark Schiefelbe­in/tt/arkiv ??
Bild: Mark Schiefelbe­in/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden