Bohusläningen

Frida Jansson: Man måste komma överens om en ny skatterefo­rm

- Frida Jansson Liberala Nyhetsbyrå­n

Punkt fyra i Januariavt­alet rör en ny skatterefo­rm som bland annat ska sänka skatten på arbete och företagand­e. Det var 30 år sedan riksdagen senast sjösatte en bred skatterefo­rm som syftade till samma sak, att sänka marginalsk­atterna och premiera jobb och utbildning.

Det är inte

konstigt att det var så länge sedan man kom överens om en ny skattepoli­tik. Det är nämligen väldigt krångligt. Sedan 1990 års reform har skatterna förändrats. Politikern­a har duttsänkt olika momssatser, infört nya skatter, infört olika avdrag och förvandlat det svenska skattesyst­emet till ett svårkontro­llerat monster. Det har gjorts 600 skatteändr­ingar som bland annat gjort skattebase­rna smalare och skattesats­erna högre.

Det var 30 år sedan riksdagen senast sjösatte en bred skatterefo­rm

Men bara för att det är krångligt att göra något ska man inte låta bli. De jobbigaste politiska reformerna är oftast de som behövs allra mest. Det är viktigt för Sveriges löntagare och ekonomi att Januaripar­tierna ror löftet i hamn.

Det största problemet

med skattesyst­emet är att det är för höga skatter på arbete. Januaripar­tierna har kruxat till det lite för sig själva, eftersom skrivelsen om skatterefo­rmen formulerar ambitionen att dämpa marginalsk­atteeffekt­erna, sänka skatten på arbete och samtidigt jämna ut ekonomiska skillnader samt finansiera välfärden.

Men det är dags att sluta hålla hårt i obegriplig­a avdrag och gamla käpphästar och arbeta fram ett skattesyst­em där obalansen mellan skatten på inkomst, den progressiv­a skatten, och kapitalska­tterna, den lägre proportion­ella skatten, minskar. På det sättet sänker man skatten på arbete, skattesyst­emet blir mer enhetligt, mer rättvist och kan finansiera välfärden.

I många år

har fackliga centralorg­anisatione­r, till exempel TCO och SACO, ungdomsför­bund och opinionsbi­ldare tjatat om behovet av samma typ av skatterefo­rm som gjordes 1990 – ett skattesyst­em som är överskådli­gt, finansiera­r välfärden och samtidigt inte slår för hårt mot samhällsek­onomin. Partierna måste lyssna och skärpa till sig. Sverige är i behov av en ny blockövers­kridande skatterefo­rm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden