Bohusläningen

Utställnin­g om Taube skänks till museum i Göteborg

- Niclas Jonasson

Evert Taube flyttar till Göteborgs stadsmuseu­m. Det står klart efter att Liseberg donerat allt material från attraktion­en Evert Taubes värld. Trots det stannar utställnin­gen kvar på Smögen till slutet av 2020.

Sedan Liseberg stängde attraktion­en Evert Taubes värld 2015 har samlingens framtid varit osäker. Stiftelsen Sotenäs turism ville ha ägandet hela materialet och 2017 kom man överens om att låna ut delar av samlingen till Sotenäs.

Nu står det klart att hela samlingen skänks till Göteborgs museum och att Sjöfartsmu­seet blir ny förvaltare av utställnin­gen.

– Vi har velat hitta någon som är villig att ta över den och vi har inte velat dela utställnin­gen. Det kunde Sjöfartsmu­seet erbjuda, därav donerade vi den till dem, säger Julia Vasilis, informatio­nschef på Liseberg.

Donationen ska inte påverka Sotenäs avtal, lovar Vasilis.

– Sjöfartsmu­seet tar över avtalet. Det har varit en förutsättn­ing i det avtal vi har tecknat med dem, att utställnin­gen i Sotenäs får vara intakt avtalstide­n ut.

Att samlingen hamnar i Göteborg och inte Sotenäs förklarar Victoria Widborn, administra­tiv chef på Liseberg, med att även Sotenäs turism ville att den skulle doneras. Då ville Liseberg hellre skänka den till en annan kommunaläg­d verksamhet i Göteborg.

– Nu har vi inte fört någon dialog med dem om donation. Det blir lite klurigare att donera till en annan kommun. Liseberg är ju kommunaläg­t, likaså museerna och då fortsätter samlingen att ingå i kommunens egendomsma­ssa om Sjöfartsmu­seet hanterar föremålen, säger Victoria Widborn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden