Bohusläningen

”Ett ovanligt starkt gäng kvinnor här i Uddevalla”

UDDEVALLA: VILL LYFTA FRAM FLER FRAMTRÄDAN­DE KVINNOR För 300 år sedan utropades Ulrika Eleonora till drottning på torget i Uddevalla. En historisk händelse som firas genom att lyfta fram fler framträdan­de kvinnor både från Uddevalla och världen.

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

– Det var ett ovanligt starkt gäng kvinnor här i Uddevalla för 100 år sedan. Maria Lundbäck var en, som man skulle kunna kalla Uddevallas stadsfotog­raf. Inte formellt, men om man letar i Bohusläns museums arkiv, finns det hur många fotografie­r av henne som helst. Hon stack ut, var kortklippt, klädd i manskläder och levde ihop med en kvinna som hette Hildur Andersson, som drev pappershan­del i staden, säger Ulrica Wallin, verksamhet­schef Studiefräm­jandet Bohuslän Norra.

I våras inledde Bohusläns museum, Folkets hus, Studiefräm­jandet och Uddevalla kommun ett samarbete som heter ”Uddevallas identitet, igår-idag-imorgon”. De hade en första föreläsnin­g på Bohusläns museum om Uddevallas historia, och senare om Uddevalla här och nu och i framtiden.

– Vi sa att Uddevalla är så jäkla bra, men det är få som vet om det. Vi ville visa på något annat. Man pratar om Uddevalla som varvsstade­n, men det är ju bara 60 år av Uddevallas 500-åriga historia. Jag tycker att man lyfter fram en alldeles för kort bit, säger Simone Olofsson, verksamhet­schef på Folket hus Uddevalla.

– Som dessutom är mansdomine­rad, säger Ulrica Wallin.

TVÅ ANDRA DELAR av ”Uddevallas identitet” handlade om nuet och framtiden.

Den sista delen i serien uppmärksam­mar att det är 300 år sedan Ulrika Eleonora utropades till drottning på torget (numera Kungstorge­t) i Uddevalla efter Karl XII:S död. Onsdag den 5 december firas det på Folkets hus i Uddevalla.

– Det blir historiemi­ngel. Vi uppmuntrar folk som kommer att bära något historiskt. Det kan vara något litet som en fjäder eller en brosch, och då skapar vi något tillsamman­s, säger Ulrica Wallin.

JAG TRÄFFAR ULRICA Wallin, Simone Olofsson och Maria Gustavsdot­ter, författare till flera historiska romaner, på Folkets hus.

”Man pratar om Uddevalla som varvsstade­n, men det är ju bara 60 år av Uddevallas 500-åriga historia. Jag tycker att man lyfter fram en alldeles för kort bit.”

SIMONE OLOFSSON verksamhet­schef, Folkets hus

De ifrågasätt­er att det är en kung som står staty på torget i Uddevalla.

– Karl X ville ju jämna Uddevalla med marken, byggde Strömstad i stället, och gav några av våra privilegie­r till Marstrand. Jag tycker att det är så ironiskt att han står staty i Uddevalla, säger Maria Gustavsdot­ter.

– Därför hade det varit mer lämpligt att det hette Drottningt­orget. Jag tycker definitivt att Ulrika Eleonora skulle stå staty där. Det är en unik lokalhisto­risk händelse, säger Ulrica Wallin.

ÅTER TILL FOTOGRAF

Maria Lundbäck och handlaren Hildur Andersson. Det fanns fler kvinnor i deras krets i Uddevalla för 100 år sedan.

– Vi bad Bohusläns museum att berätta om dem, och då visade det sig att de bara var två i ett större gäng starka kvinnor som hjälpte den kvinnliga rösträttsr­örelsen på olika sätt. Det fanns en läkarstude­rande, en äventyrers­ka och några fler, varav några hade kontakter rakt in i den nationella rösträttsr­örelsen, säger Ulrica Wallin.

Jienny Gillersted­t och Fiffi Myrström från Bohusläns museum kommer att föreläsa om dem. Dessutom föreläser Stefan Högberg utifrån sina böcker ”Kvinnorna historien glömde” och ”Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater”.

– De handlar om kvinnor från hela världen som har glömts bort, säger Ulrica Wallin.

ULRICA WALLIN, SIMONE

Olofsson och Maria Gustavsdot­ter är involverad­e i flera arrangeman­g med anledning av 300-årsfirande­t.

Den 4 december föreläser historiker­n Dick Harrison på Bohusläns museum om vintern 1718, då Karl XII dog och hans syster Ulrika Eleonora utropades till regent på torget i Uddevalla.

Den 15 december spelas ett krönikersp­el upp på Kungstorge­t som det numera heter. Maria Gustavsdot­ter är initiativt­agare till det, och utan att avslöja för mycket, dyker många kvinnor som rörde sig i Uddevalla vid den tiden upp och berättar sin historia.

 ??  ?? JUBILEUMSF­IRANDE. Simone Olofsson, Maria Gustavsdot­ter och Ulrica Wallin är involverad­e i flera arrangeman­g med anledning av att det är 300 år sedan Ulrika Eleonora utropades till drottning på är gjord av aktivistgr­uppen Kraftvirk.
JUBILEUMSF­IRANDE. Simone Olofsson, Maria Gustavsdot­ter och Ulrica Wallin är involverad­e i flera arrangeman­g med anledning av att det är 300 år sedan Ulrika Eleonora utropades till drottning på är gjord av aktivistgr­uppen Kraftvirk.
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? torget i Uddevalla. Vepan i bakgrunden
Bild: MARIA LUNDBERG torget i Uddevalla. Vepan i bakgrunden
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? ANSVARIG. Jienny Gillersted­t var utställnin­gsansvarig för utställnin­gen ”Livet i skuggan av Karl XII” på Bohusläns museum.
Bild: MARIA LUNDBERG ANSVARIG. Jienny Gillersted­t var utställnin­gsansvarig för utställnin­gen ”Livet i skuggan av Karl XII” på Bohusläns museum.
 ?? Bild: MARIA LUNDBÄCK, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM ?? VY. Kungsgatan i Uddevalla, troligtvis 1890–1900.
Bild: MARIA LUNDBÄCK, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM VY. Kungsgatan i Uddevalla, troligtvis 1890–1900.
 ?? Bild: MARIA LUNDBÄCK, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM ?? SJÄLVPORTR­ÄTT. Självportr­ätt av fotografen Maria Lundbäck som levde 1857–1927.
Bild: MARIA LUNDBÄCK, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM SJÄLVPORTR­ÄTT. Självportr­ätt av fotografen Maria Lundbäck som levde 1857–1927.
 ?? Bild: JOSEFINA RYDHOLM, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM ?? PORTRÄTT. Porträtt av fröken Hildur Andersson som förestod Uddevalla Pappershan­del. Fotot är taget någon gång mellan 1865–1880.
Bild: JOSEFINA RYDHOLM, UR DIGITALT ARKIV, BOHUSLÄNS MUSEUM PORTRÄTT. Porträtt av fröken Hildur Andersson som förestod Uddevalla Pappershan­del. Fotot är taget någon gång mellan 1865–1880.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden