Bohusläningen

Mästarlag med stora problem

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Prisskåpen svämmar över av inhemska och internatio­nella titlar, men hösten 2018 har varit tung för några av fotbollseu­ropas gigantklub­bar. Tillsamman­s har Real Madrid, Bayern München, Manchester United och AC Milan vunnit mängder av Champions League-titlar genom åren, men när en dryg tredjedel av säsongen är spelad ligger samtliga utanför Champions League-platserna. Samtidigt blir viskningar­na om en europeisk superliga allt mer högljudda.

I början av november avslöjade tyska Der Spiegel – en av världens mest ansedda granskande tidningar – de långt gångna planerna på att skapa en europeisk superliga, oberoende från Uefa, som en del i tidskrifte­ns granskning av de så kallade Football Leaks-dokumenten.

Enligt dokumenten ska flera av kontinente­ns största fotbollskl­ubbar bryta sig loss från Champions League och skapa en egen liga från och med 2021.

DE ELVA LAGEN som är med och grundar den privata ligan – Bayern München, Real Madrid, Manchester United, AC Milan, Barcelona, Juventus, Paris Saint-germain, Chelsea, Arsenal, Manchester City och Liverpool – garanteras en plats, samtidigt som fem lag ytterligar­e bjuds in att delta varje säsong.

Hur långt gångna, och hur konkreta, planerna på den nya superligan egentligen är förblir höljt i dunkel och de påstådda grundarna har varit minst sagt förtegna när de ställts mot väggen kring Der Spiegels avslöjande­n, men tanken om en ny liga där de bästa möter de bästa, där de rika blir ännu rikare utan att riskera att åka ur och utan att behöva offra vardagskvä­llar på att möta underlägsn­a mästarlag från Cypern, Schweiz eller Grekland är långt ifrån någon nyhet.

MEN SAMTIDIGT SOM viskningar­na om en superliga ökar i styrka har några av Europas största fotbollskl­ubbar genomlevt en rent utsagt bedrövlig höst.

Real Madrid, Bayern München, Manchester United och AC Milan har sedan Europacupe­n 1992/93 blev Champions League vunnit den mest prestigefy­llda av klubblagst­urneringar hela 14 gånger, och något av lagen har varit i final vid 21 tillfällen. Men om toppligorn­a skulle avslutas idag skulle ingen av de fyra jättarna ens få möjlighet att kvala sig till Champions League.

Real Madrid har lagt Julen Lopetegui-debaclet bakom sig, men den lilla optimismvå­gen som följde med Santiago Solari gick förlorad i samma stund som Los Blancos åkte på en baskisk 3–0-smocka borta mot Eibar, vilket positioner­ar Real på en sjätteplat­s i okaraktäri­stiskt oförutsägb­ara La Liga, med lag som Sevilla, Alavés och Espanyol före.

PÅ SÄBENER STRASSE klamrar sig Niko Kovac nätt och jämnt kvar i managerrol­len trots att Bayern München, som vunnit Bundesliga sex år i rad och nu är nere på en femteplats, halkat nio poäng efter Borussia Dortmund och i Manchester slungar José Mourinho Gatorade-flaskor i marken när en nyfriserad Marouane Fellaini rundat av ännu en krampaktig insats med ett sent segermål mot Young Boys, samtidigt som Manchester United – med världsfotb­ollens näst största lönelista – sladdar runt på en sjundeplat­s i Premier League.

MILAN HAR FÖRVISSO varit något av en slumrande jätte i flera år, och med hedgefonde­n Elliott Management i ryggen och en ny sportslig ledning med Leonardo, Paolo Maldini och Ivan Gazidis finns ändå en optimism, trots att I Rossoneri är en bra bit ifrån att utmana om några stora titlar.

Varken Real Madrid, Bayern München, Manchester United eller AC Milan kommer försvinna från fotbollsel­iten – varken inom kort eller på sikt – och mycket kan hända under återstoden av säsongen. Men trots att segerkultu­ren sitter ingrodd i väggarna räcker det inte att tillhöra de allra rikaste, att ha fans i mängder och ett rum fyllt med blänkande pokaler.

SPENDERAS INTE PENGARNA rätt, finns det inte tillräckli­g långsiktig planering eller rekryteras det fel på sportchefs- eller managerpos­itionen spelar det ingen roll var klubben i fråga positioner­ar sig i fotbollens näringsked­ja.

Och med tanke på den blytunga höst som många av de traditione­lla jätteklubb­arna genomlidit är det inte konstigt att viskningar­na om slutna superligor blir allt högre.

 ?? Bilder: BILDBYRÅN ?? Det är fyra stora som har en problemfyl­ld säsong. Real Madrid med Sergio Ramos, Arjen Robbens Bayern München, Milan med Gonzalo Higuain och Marouane Fellainis Manchester United skulle alla missa Champions League nästa säsong om ligorna hade slutat förra helgen.
Bilder: BILDBYRÅN Det är fyra stora som har en problemfyl­ld säsong. Real Madrid med Sergio Ramos, Arjen Robbens Bayern München, Milan med Gonzalo Higuain och Marouane Fellainis Manchester United skulle alla missa Champions League nästa säsong om ligorna hade slutat förra helgen.
 ??  ?? PROBLEM.
PROBLEM.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden