Bohusläningen

Den som längtar efter snö får vänta

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

Anders slaskar, julen braskar. Nåja, så långt fram vet vi inte hur vädret blir, men väl till advent.

– Nej, julen är för långt borta så det är omöjligt att säga, och det är svårt statistisk­t att säga hur det skulle kunna tänkas bli när det gäller det ordspråket. Nu har vi gått från en period med riktigt kallt väder som har slagit om till ett mildare gråväder, säger Christoffe­r Hallgren, meteorlog på Foreca.

Och tyvärr, ni som har hoppats på att det skulle falla stämningsf­ull snö på första advent kommer att bli besvikna.

– Ja, på söndag drar ett nytt omfattande regnområde in så det kommer att regna hela dagen. Det blir milda temperatur­er mellan tre och fem plusgrader, så man får sitta inne och mysa i stället och låtsas att regnet är snö, säger Christoffe­r Hallgren.

Inte blir det mycket bättre under lördagen heller. Visserlige­n kommer blåsten att avta, men det blir fortfarand­e tidvis friska vindar och ute på kusten ännu mer. Regnet slipper vi inte ifrån, det blir fortsatta regnskurar.

ANDERS SLASKAR, JULEN braskar är ett talesätt som betyder att julen bjuder på det motsatta vädret på Anders-dagen som är den 30 november. Och tvärtom. Så om man ska tro den här minnesrege­ln kan vi vänta oss snö till jul. Braska betyder just knastra, som snön under fötterna.

Enligt folklivsfo­rskaren Ebbe Schön finns det en motstridig minneregel i Dalarna och Södra Sverige, ” där Anders lägger sin hatt, där ligger den till froenatt, vårfrudage­n. Det vill säga om det är snö på Andersdage­n ligger den kvar till våren.

Så hur det blir i jul återstår att se.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BLÖTT. Japp, glöm inte att ta med paraply om du ska ut under helgen.
Bild: LASSE EDWARTZ BLÖTT. Japp, glöm inte att ta med paraply om du ska ut under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden