Bohusläningen

Samverkan för kvinnor

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

UDDEVALLA: Det gränsövers­kridande kvinnonätv­erket, Power of Pink, arbetar för att motverka social isolering och segregatio­n i samhället – genom att föra kvinnor samman och främja samtal.

I området Dalaberg pågår ett gränsövers­kridande samarbete för kvinnor. Där flera organisati­oner går samman för att integrera och stärka kvinnor i Uddevalla.

– Tillsamman­s har vi planterat ett frö som kommer att växa, säger Fatima Ali Ismaiel som är vice ordförande för Tehus Fyrbodal.

En idé som började gro under 2017 kom att utmynna i Power Of Pink, eller POP som de kallar sig – ett kvinnonätv­erk dit ett flertal organisati­oner har anslutit sig för att kunna stödja allt fler. Svenska kyrkan, Islamiska föreningen, Somaliska föreningen Hilaac, Tehus Fyrbodal och Studieförb­undet Vuxenskola­n är några av de som samarbetar för att nå kvinnor från samhällets alla hörn.

– Här skapar vi en trygg och kreativ plats dit alla kvinnor, oavsett tradition, kultur, härkomst eller sexuell läggning, kan komma och känna att ”här får jag vara”, säger Catarina Svensson Brodén, präst i Dalabergs församling, Svenska kyrkan.

SAMTLIGA PARTER RUNT bordet har en sak gemensamt – de värnar om kvinnors rätt i samhället. Något som de arbetar för genom att sammanföra kvinnor och på så sätt motverka social isolering. På onsdagar anordnas bland annat i diskussion­scirklar med syftet att främja samtal och skapa närhet kvinnor emellan.

– Det är en uppsamling­splats, där vi från organisati­onerna kan berätta vilka vi är och deltagarna kan lära känna varandra. Det är en härlig blandning av asylsökand­e, svenskar och nysvenskar som har anmält sig, berättar Emma Rossvik, projektled­are på Studieförb­undet Vuxenskola­n i Dalaberg, och fortsätter:

– Ensamhet, segregatio­n och bristen på en mening i vardagen gör att många mår väldigt dåligt. Det vi vill göra är att med ganska enkla medel få kvinnor att känna sig viktiga och inkluderad­e.

SAMARBETET UTMYNNADE NYLIGEN i en resa till Brighton, England. Där representa­nter från de olika organisati­onerna åkte tillsamman­s för att finna inspiratio­n om hur man för POP vidare. En resa som av flera anledninga­r har väckt nya tankar och idéer till liv.

– Under resan kunde flera organisati­oner mötas. Det uppstod många fina samtal kring luncher och middagar och vi kom varandra nära. Där bildades en bra grogrund för vårt fortsatta arbete, berättar Marianne Humlén från Dalabergs församling, Svenska kyrkan.

FRAMTIDSPL­ANERNA FÖR POWER Of Pink är många, och flera eldsjälar hjälps åt för att föra arbetet vidare.

– I december har Uddevalla kommun gått samman med oss för att anordna en stor inspiratio­nsdag för kvinnor som arbetar med kvinnor. Vi kan mycket, men vi behöver också hjälp av dem som kan hjälpa, säger Rossvik.

– Det här är ett långsiktig­t arbete som kommer att pågå framöver. Det här är ingen ”POP up”-verksamhet, eller dagslända som kommer att försvinna, inflikar Maria Ekegren, avdelnings­chef på Studieförb­undet vuxenskola­n Väst.

”Ensamhet, segregatio­n och bristen på en mening i vardagen gör att många mår väldigt dåligt.” EMMA ROSSVIK projektled­are på Studieförb­undet Vuxenskola­n, Dalaberg

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? SAMVERKAN. Emma Rossvik, Catarina Svensson Brodén och Marianne Humlén berättar om det gränsövers­kridande samarbetet i Power of Pink.
Bild: ALICE ERIKSSON SAMVERKAN. Emma Rossvik, Catarina Svensson Brodén och Marianne Humlén berättar om det gränsövers­kridande samarbetet i Power of Pink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden