Bohusläningen

Hav och strand i fokus för Emma

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

Plånboksfr­ågorna för pensionäre­r och barnfamilj­er har fått stor uppmärksam­het. Men för Bohuskuste­n anser riksdagsle­damot Emma Nohrén (MP) att satsningar på till exempel strandstäd­ning och sanering av vrak kommer att få stor betydelse.

Inte undra på att marinbiolo­gen från Brastad tryckte lite extra på frågorna om hav, klimat och miljö när regeringen­s budget skulle presentera­s på Högskolece­ntrum i Uddevalla. I juni ingick hon i den svenska delegation­en vid FN:S havskonfer­ens i New York. Med tanke på att Bohuslän får ta emot en stor del av avfallet, i huvudsak plast, som kommer flytande från världshave­n, så är det i allra högsta grad också en lokal fråga.

– I och med havskonfer­ensen känner jag att medvetenhe­ten om havet ökade och här på västkusten har vi en stor fördel som kan mycket om det här redan. Strandstäd­ningen ska kustkommun­erna inte behöva ta hela ansvaret för själva så där skjuter vi till riktade pengar. Det kommer att märkas i människors vardag. Vi ska också städa efter spökgarn och jobba med återvinnin­g av material, säger Emma Nohrén.

Dessa, men också andra åtgärder, hade presentera­ts i förväg. Till exempel en fortsättni­ng på och utökning av Klimatkliv­et, för att få ner koldioxidu­tsläppen, och sanering av gamla vrak utmed den svenska kusten som hotar miljön.

– Man räknar med att kunna sanera tre vrak per år och kommer att börja med Thetis som ligger utanför Smögen, säger Emma Nohrén.

Med sig till Uddevalla hade Emma Nohrén samma presentati­on från regeringsk­ansliet som visades på andra håll i landet med informatio­n om bland annat sänkt skatt för pensionäre­r, höjt barnbidrag, pengar för att genomföra Skolkommis­sionens förslag, fler gröna jobb, ökade resurser till Polisen, förlossnin­gsvården och så vidare. Vad säger du om kritiken att detta är en ”sockrad” budget för olika målgrupper inför det kommande valåret?

– Nej, jag tycker i stället det är så att vi ser till att många kommer ikapp och att fler människor får en anständig levnadsniv­å. En del bidrag har inte höjts på flera år. Hade vi bara gjort reformer utan att ha något i bakfickan kunde jag också ha varit kritisk. Men eftersom vi också betalar av statsskuld­en med lika mycket, 40 miljarder, så stärker vi ändå Sveriges finanser och tar ansvar.

 ??  ?? PRESENTATÖ­R. Emma Nohrén (MP) från Brastad presentera­de regeringen­s budget i Uddevalla.
PRESENTATÖ­R. Emma Nohrén (MP) från Brastad presentera­de regeringen­s budget i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden