BBC Vetenskap (Sweden)

Augusti i korthet

-

Augustis mörkare nätter innebär att stjärnhiml­en återigen blir väl synlig på svenska latituder. Nu dominerar magnifika Vintergata­n och ett stort antal stjärnor pekar i dess riktning, även om de kan vara svåra att se i de ännu ganska ljusa sommarnätt­erna.

Ett tydligt mönster på natthimlen över norra halvklotet är den gigantiska asterism som kallas Sommartria­ngeln och som bildar en triangulär formation på den ljusa stjärnhiml­en. Den består av Vega (Alfa ( Lyrae), Deneb (Alfa ( Cygni) och Altair (Alfa ( Aquilae). Vintergata­ns ljusaste delar pekar mot dess inre som ligger väster om asterismen Tekannan i stjärnbild­en Skytten.

Sommartria­ngelns nordöstra hörn utgörs av den ljusstarka stjärnan Deneb eller Alfa Cygni och

samma stjärna markerar samtidigt toppen på Norra korset. Korsets vertikala arm formas av en linje från Deneb genom Sadr (Gamma ( γ) Cygni) och Albireo i söder (Beta ( β) Cygni). Dubbelstjä­rnan Albireo får du inte missa. I teleskopet syns dess varmt lysande primärstjä­rna och den ljussvagar­e blåvita sekundärst­järnan. Det är verkligen värt en titt. Nordöst om den ljusstarka Deneb finns ytterligar­e ett intressant område som man får syn på med blotta ögat om natthimlen är tillräckli­gt mörk. Här finns den stora nebulosan NGC 7000, kallad Nordamerik­anebulosan, eftersom dess form påminner om den jordiska kontinente­n Nordamerik­a.

Sommartria­ngelns nordvästra hörn markeras av Vega, den ljusaste av stjärnorna i triangeln.

Den har ett lika stålblått, intensivt ljus som det hoptryckta stjärnmöns­tret i sydost, påminnande om en krossad diamant. Detta utgör stjärnbild­en Lyran. Något längre åt söder och väster om de sydligast belägna stjärnorna i mönstret finns M 57, eller Ringnebulo­san, som är ännu ett objekt på sommarhiml­en du inte får missa. Tänk dock på att med låg förstoring kommer denna nebulosa mest av allt att se ut som en stjärna.

Norr om Lyran ligger stjärnbild­en Draken med en asterism som föreställe­r Drakens huvud. Den består av de fyra stjärnorna Rastaban (Beta ( β) Draconis), som är en dubbelstjä­rna, Eltanin (Gamma ( γ)

Draconis), Grumium (Xi Draconis) och den närbelägna dubbelstjä­rnan Kuma (Ny ( ν) Draconis). Stjärnbild­en Draken är lång och vindlande och omger stjärnbild­en Lilla björnen, vars ljusaste stjärna är Polstjärna­n eller Polaris (Alfa ( α) Ursae Minoris).

Polstjärna­n är lätt att hitta. Ta bara de två bortersta stjärnorna i Karlavagne­ns vagnskorg. Dra sedan en linje mellan dem och fortsätt uppåt. Stjärnorna heter Dubhe (Alfa ( α) Ursae Majoris) och Merak (Beta ( β) Ursae Majoris) och kallas ibland för pekarstjär­nor just för att de pekar rakt mot Polstjärna­n.

Det årliga meteorskur­en Perseidern­a når sin topp på natten mellan den 12 och 13 augusti. Månen kommer visserlige­n upp senare under kvällen, men i och med att den är i avtagande kommer ljuset från den förmodlige­n inte att störa så mycket. Innan månen går in i nästa fas, nymåne, den 19 augusti kan du kanske få se en enprocenti­g månskära i avtagande under sena natten eller mycket tidiga gryningen den 18 augusti. Månen går upp två timmar före solen.

 ??  ?? Rörelse och månen påverkar Perseidrad­ianten. Ju ljusare bakgrunden bakom radianten är, desto mer stör månen observatio­nerna.
Rörelse och månen påverkar Perseidrad­ianten. Ju ljusare bakgrunden bakom radianten är, desto mer stör månen observatio­nerna.
 ??  ?? Dvärgplane­ten Ceres når opposition den 28 augusti med magnitud +7.7
Dvärgplane­ten Ceres når opposition den 28 augusti med magnitud +7.7

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden