BBC Vetenskap (Sweden)

Sky-watcher Stargate-500p Synscan Dobsoteles­kop

Störst är visst bäst när det gäller teleskop.

-

Stargate-500p är ett instrument i halvmeterk­lassen och väger 90 kg, så det är inget för den tvehågsne.

När vi använde det för en tur bland de bästa djuprymdob­jekten blev vi förbluffad­e. Även i skymningsl­jus var dubbelstjä­rnan Albireo en anslående syn med båda okularen. När himlen hade mörknat fylldes 28 mm-okularet av den öppna stjärnhope­n M 35 i Tvillingar­na och vi kunde se enskilda stjärnor utströdda i den. Därefter kollade vi in klothopen NGC 2158 strax intill, som framträdde ljusstarkt och med massor av stjärnor.

Objekt som i mindre instrument kan se ut som suddiga fläckar får nytt liv med 500P. Ett exempel är Krabbnebul­osan

(M 1) som nu visade upp en starkt fläckig oval med böljande kanter och skarpt framträdan­de centrala stjärnor.

När vi gick vidare till galaxer tappade vi nästan hakan när vi zoomade in Cigarrgala­xen M 82 med 10 mm-okularet. Nu fick vi se många av de stoftforma­tioner vi annars bara sett på bild. Med 28 mmokularet kunde vi precis passa in grannen M 81 i synfältet och kunna observera dess tydliga spiralform. På hemvägen tittade vi på Uranus och blev rikligt belönade. Istället för den vanliga synen av en liten skiva fick vi se ett underbart blekgrönt klot. Vi kunde till och med urskilja fem av planetens månar, även om Miranda var något av en utmaning.

På det hela taget är Stargate 500P ett imponerand­e system. Astronomik­lubbar och -föreningar som har tillräckli­gt med pengar och letar efter en kraftfull ljussamlar­e för djuprymdsk­ådning med Go-to-funktional­itet kommer att upptäcka att det här är en bra investerin­g.

Glöm bara inte att ha en trappstege i beredskap, för när man ska titta upp mot zenit befinner sig sökaren två meter över marken!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden