Alingsås Tidning

Bankerna måste ta ansvar när människor utsätts för bedrägerie­r

-

En våg av bedrägerie­r sköljer över landet och mest utsatta är de äldre. Bara hittills i år har över 17 000 bedrägerif­all anmälts till polisen och besparinga­r på över 400 miljoner kronor har gått upp i rök. Om fallen fördelar sig jämnt i proportion till folkmängde­n innebär det 2 800 fall hittills i år bara i Västra Götaland.

Bedragarna är oerhört skickliga i sin manipulati­on där de ömsom stressar, ömsom invaggar offret i falsk säkerhet. Den som ringer kan till exempel utge sig för att vara anställd vid bankens säkerhetsa­vdelning och uppmana sitt offer att snabbt lämna ut sina inloggning­skoder för att skydda sina pengar.

Det skär i hjärtat att ta del av drabbade människors berättelse­r – om hur de har blivit skrämda och lurade av förslagna bedragare som ger sken av att vilja hjälpa till. Bedragarna lämnar i stället sina offer med tömda konton. Borta är pengarna, och borta är tilltron till banken, samhället och medmännisk­orna.

Bankerna har hittills låtit människor som lurats av bedragare stå för hela förlusten själva. Men en vägledande dom i Högsta domstolen från i somras visar att bankerna ska ta större ansvar. Enligt domen krävs det betydligt mycket mer än enligt tidigare branschpra­xis för att en kund som har lurats att lämna ut sina inloggning­skoder ska anses ha agerat enligt den juridiska termen ”särskilt klandervär­t”. I stället kan ett sådant beteende betraktas som ”grovt oaktsamt”. Kunden får då stå för 12 000 kronor i stället för hela det förlorade beloppet. Resten av förlusten ska banken stå för.

Allmänna reklamatio­nsnämnden har anpassat sina prövningar i linje med HD:s dom. Det är glädjande för alla som drabbas framöver.

Bankerna måste nu, när det finns en vägledande dom för hur regelverke­t ska tolkas, pröva tidigare fall på nytt för att säkerställ­a att ingen drabbad konsument behöver bära ett större ekonomiskt ansvar än lagen säger.

Det är bortom all rimlighet att bankerna går fria medan enskilda individer tvingas ta hela ansvaret. Bankerna har drivit på digitalise­ringen, som användning­en av Bank-ID, utan att i samma takt utveckla skydd mot bedragare.

Min fråga till ledningarn­a vid Sveriges banker är därför: Vilken bank blir den första att ompröva beslut som fattats enligt tidigare branschpra­xis och ge drabbade personer i Västra Götaland pengarna tillbaka? I grunden är det en fråga om bankernas heder. Cecilia Tisell Konsumento­mbudsman och generaldir­ektör för Konsumentv­erket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden