Mitt i Upplands Väsby

Sprayade frätande vätska – bedöms psyksjuk

- FOTO: ULRICA ANDERSSON

I september sprayade en medelålder­s man frätande vätska i ansiktet på två andra män i östra Väsby. Polisen fick fast mannen och nu har han fått sin dom.

Bakgrunden till händelsen var en arvstvist. Ett hus i Väsby skulle säljas, men det ville inte mannen som bodde där gå med på. Han hade dock inte råd att köpa ut sina släktingar.

En mäklare kallades in och gjorde en värdering av fastighete­n den 25 september, i närvaro av mannen och syskonen.

När mäklaren hade åkt därifrån hämtade mannen en sprayburk med ammoniak från sin bil, gick fram till den ena av släktingar­na och sprayade honom rakt i ansiktet. Smärtan var enorm och släktingen trodde att han hade fått syra kastad i sitt ansikte. Därefter vände sig mannen till den andra släktingen och sprayade även honom rakt i ansiktet. Smärtan var ”djävulsk”.

Mannen försökte även spraya den tredje släktingen i ansiktet, men hon hann slänga sig in i sin bil och skydda sig. Bara kappan och håret blev träffade. De båda männen skadades allvarligt i ögonen och remitterad­es till S:t Eriks ögonsjukhu­s. Den ena mannen fick hål på ögonlocket och en blåsa på själva ögat. Ansiktet smärtade och var rodnat i en vecka. Den andra mannen hade problem med synen i en vecka och har fortfarand­e svårt att fokusera blicken. Läkarna konstatera­de också att hans svalg var frätskadat. Mannen nekar till brotten och säger att han inte befann sig på platsen när de begicks. Tingsrätte­n finner honom dock skyldig till grov misshandel och försök till grov misshandel.

I stället för fängelsest­raff döms mannen till rättspsyki­atrisk vård med särskild ut- DÖMD. Mannen fälldes för grov misshandel. skrivnings­prövning, eftersom han befunnits lida av en allvarlig psykiatris­k störning. Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden