Mitt i Upplands Väsby

VB tar själva tag i Ekebobadet

- FOTO: VÄSBYS BÄSTA FOTO:MICHAEL FOLMER KÄLLA: WIKIPEDIA

Efter en vår fylld av politiskt käbbel om det stängda Ekebobadet, har Väsbys Bästa, i samarbete med ett lokalt poolföreta­g, själva ordnat funktionst­esterna av poolen.

– Frågan är viktig för oss och för Smedbyborn­a, säger Johan Backlund (VB).

Det är måndag kväll den sista augusti, och sommaren är över. Ekebobadet har stått tomt även i år. Här har inte hörts barns skrik och skratt, här har inte plaskanden varvats med barns första simtag. Istället har bassängern­a stått gapande tomma och samlat löv, jord och skräp.

Under våren har en upptrissad debatt förts i kulturoch fritidsnäm­nden. Väsbys Bästa och Vänsterpar­tiet har fått kämpa internt inom majoritete­n, och mot en ifrågasätt­ande opposition, för att få igenom sin önskan: att testköra Ekebobadet för att kunna avgöra om det går att starta upp igen. Vad kostar en testkörnin­g? Vilken budget ska belastas för den? Vem ska ansvara för driften? Dessa frågor har återkommit gång på gång.

Opposition­en anser att kommunen inte kan ta ansvar för ett bad som ägs av privata fastighets­ägaren Stena. Medan Johan Backlund (VB) säger att det i princip var denna fråga som fick honom att gå med i partiet över huvud taget.

– Vi vill ha gång badet, det har vi varit tydliga med sedan vi startade partiet. Det är en viktig fråga för oss och för Smedbyborn­a, säger han. Så på måndagskvä­llen fylls bassängen med vatten som VB betalar för, och pumparna sätts igång. Lokala företaget Nordic Pool har sedan

STÄDAR. Bassängen rensas från löv och skräp innan den provfylls med vatten. tidigare erbjudit sig att vara behjälplig­a med testerna.

– Hela poolen fylldes inte, men så långt den fylldes verkade bassängen hålla vattnet. Pump och filteranlä­ggning fungerar. Mät- och doseranläg­gning ser ut att fungera även den även om vi inte doserade skarpt med flytande klor och syra. Det behövs bytas lite elektroder och kalibreras så ska det fungera, säger Andreas Barthelson på Nordic Pool. Hur var kaklet? – Det får en kakelfirma VIKTIG FRÅGA. Johan Backlund (VB). titta på. Men det behöver bytas några kakelplatt­or, det var några som var trasiga eller hade vassa kanter. Men bassängen verkade som sagt hålla tätt så långt vi fyllde den.

Väsbys Bästa har inte bestämt vad nästa steg blir.

– Nu får vi se vem som ska sköta och drifta badet, säger Johan Backlund. Om det är en förening, kommunen, eller näringsliv­et. Vår ambition är att det ska öppnas igen så snart som möjligt.

Charlotte Årling

FRITID Sammanträd­e i kultur- och fritidsnäm­nden. PUMPAR. Pumpsystem­et sattes på prov och visade sig fungera. • ”2011 utbröt protester i Syrien mot den sittande presidente­n inspirerad­e av protestern­a i arabvärlde­n 2010–2011. Regimen svarade med eftergifte­r och med våld.” • ”EU har sedan orolighete­rna börjat vid upprepade tillfällen fördöma regimens brutala repression mot demonstran­ter och civila och krävt att våldet upphör. EU har till följd av det fortsatta våldet beslutat att införa sanktioner riktade mot regimen. EU stödjer vidare FN:s och Arabförbun­dets gemensamme sändebud Lakhdar Brahimi och hans fortsatta arbete för att försöka hitta en fredlig lösning på konflikten.” • ”I september 2013 beslutade Migrations­verket att villkorslö­st ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållst­illstånd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden