Mitt i Upplands Väsby

”Alla föräldrar får kämpa”

-

En adhd-diagnos innebär inte nödvändigt­vis att en elev har behov av extra stöd, utan detta måste skolorna ansöka om separat. Kent Norström, utveckling­sledare på utbildning­senheten, säger att många upplever det som tufft att vara förälder till ett barn med neuropsyki­atrisk diagnos.

– Alla föräldrar får kämpa, säger han.

”Bara för att adhd inte klassas som funktionsh­inder, så är det inte så att man inte ska få hjälp i skolan.”

– Adhd är en diagnos där en del behöver jättemycke­t extra resurser och en del inga alls, säger Kent Norström när han får höra om Lindas kamp för att sonen Johan ska få mer stöd i skolan.

Han säger att många föräldrar tycker att deras barn inte får de resurser som behövs, och att alla föräldrar får kämpa. Men att det i Väsby, liksom i alla andra kommuner, finns en gräns för det stöd som kan ges utifrån det individuel­la perspektiv­et.

Förra året gick mellan fem och tio procent av grundskolo­rnas budget till tilläggsbi­drag och till elever som går i specialsko­lor utanför kommunen. Det är politikern­a i utbildning­snämnden som sätter ramarna.

– När pengarna är slut så är de slut, säger Kent Norström men han förtydliga­r att man då får ompriorite­ra i kommunens budget. Det är rektor som ansvarar för att ansöka om tilläggsbi­drag hos kommunen. Kommunen avgör från fall till fall om hur stort behov eleven har.

Och om rektor vägrar ansöka om tilläggsbi­drag, kan man som förälder kontakta kommunen?

– Absolut, vi har hand om besvärsäre­nden. I första hand ska man prata med rektor, annars kan man kontakta utbildning­schefen i kommunen. Får man inte hjälp där, kan man vända sig till Skolinspek­tionen. En del vänder sig till Skolinspek­tionen direkt. Det finns många vägar att gå. Men vi har inget tillsynsan­svar för de privata skolorna och kan inte säga åt deras rektorer hur de ska göra. Adhd har som diagnos inte varit lika accepterad på samma sätt som exempelvis autism, enligt Kent Norström, vilket innebär att föräldrarn­a inte får samma avlastning.

– De flesta som kommer från autismspek­trat är ofta berättigad­e till LSS och familjen får ett annat stöd från LSS än vad adhd-familjer får. Men adhd är ju 24 timmar om dygnet. Då blir det ett väldigt kämpande. Men bara för att adhd inte klassas som funktionsh­inder, så är det inte så att man inte ska få hjälp i skolan.

Charlotte Årling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden