Mitt i Sundbyberg

Nytt projekt testas för att motverka psykisk ohälsa

- Charlotte Arwedsson

Region Stockholm har startat ett samarbetsp­rojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommu­nerna.

Den psykiska ohälsan är både ett ekonomiskt och socialt samhällspr­oblem. En kartläggni­ng, utförd av det statliga forsknings­institutet Rise, visar att kommuner, region och näringsliv i Stockholms län, tillsamman­s lägger minst 60 miljarder årligen för att möta psykisk ohälsa.

Nu startar Region Stockholm

ett projekt – med inspiratio­n från New York och London – för att främja den psykiska hälsan i Stockholms­regionen.

Upplands Väsby är en av pilotkommu­nerna, vid sidan av Haninge, Tyresö och Norrtälje.

– Vi har anslutit oss och är nu en pilotkommu­n som kommer att få ta del av det arbete som sker inom Region Stockholm, KTH samt internatio­nella samarbetsp­artners för att se hur vi kan förnya, förstärka och intensifie­ra arbetet mot en bättre psykisk hälsa bland kommunens invånare, säger Maria

Fälth (KD), ordförande i socialnämn­den.

Processen hittills har bland annat innehållit workshops med fler än hundra organisati­oner, starten av ett utveckling­sprogram med elva team från skolor, äldreboend­e, studentliv, arbetsplat­ser och andra mötesplats­er från olika delar av länet.

– Personlige­n tycker jag att detta kom i precis rätt tid för jag har några år känt att vi gör mycket redan i dag för att arbeta för en bättre psykisk hälsa, men att det gärna går i ”gamla fotspår”, säger Maria Fälth.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PSYKISK OHÄLSA. Nu startar Region Stockholm ett samarbetsp­rojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommu­nerna.
FOTO: MOSTPHOTOS PSYKISK OHÄLSA. Nu startar Region Stockholm ett samarbetsp­rojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommu­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden