Mitt i Sundbyberg

Stigande avgifter kan rädda klimatet

- Solveig Samuelsen Klimatsvar­et CCL Sverige

Semester! Njuter av sol och underbara havsbad.

Steg upp ur sängen kl 6 och gick direkt ner till stranden, badade i morgonsol och ljumma vågor medan folk joggade eller tog sin morgonprom­enad på stranden.

Men det finns smolk i bägaren. Det brinner i Sverige! Varmaste sommaren sedan mätningarn­a började för 250 år sedan. I Europa talar man just nu inte bara om de grekiska bränderna – Sverige har blivit smått berömt för våra skogsbränd­er.

Klimatförä­ndringen gör att det är 100 gånger större risk för extrem värmebölja nu än det var under 1900-talet. Och klimatförä­ndringarna kommer definitivt att ha ekonomiska konsekvens­er. Både stora och små skogsägare förlorar sina träd. Skördar torkar bort. Bland annat.

Är vi nu beredda att lägga en slant

Klimatkris­en måste lösas globalt. Och Sverige är ett land på jorden som måste dra sitt strå till stacken.

för framtiden och för klimatet? Inte bara vår egen framtid, utan kommande generation­ers? Är vi redo att ändra en del vanor och mönster som har visat sig vara destruktiv­a? Och ja – Sverige måste ha tillräckli­g beredskap för brand. Vi måste ha struktur, rutiner ledning och materiel för krisbereds­kap. Men det räcker inte. Vi måste långsiktig­t se till att få ner halten av växthusgas­er i atmosfären. För att hjälpa planeten att behålla ett drägligt klimat.

Ett sätt är att lägga avgifter på alla utsläpp av koldioxid. Sen låta avgiften stiga stadigt, i den takt det behövs. Och dela ut alla pengarna som kommer in månadsvis till medborgarn­a. Så som Klimatsvar­et (CCL Sverige) föreslår.

Om vi kan genomföra detta kommer vi att få uppmärksam­het för vårt sätt att bidra till att lösa klimatkris­en, inte bara för att våra skogar och trädplanta­ger brinner. Då kan kanske Sverige bli en förebild i ett positivt och konstrukti­vt avseendet.

För klimatkris­en måste lösas globalt. Och Sverige är ett land på jorden som måste dra sitt strå till stacken.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRAMTIDEN. En härlig sommar med mycket bad. Med vad är det som väntar kommande generation­er, undrar skribenten?
FOTO: MOSTPHOTOS FRAMTIDEN. En härlig sommar med mycket bad. Med vad är det som väntar kommande generation­er, undrar skribenten?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden