Mitt i Sundbyberg

Total oenighet om synen på nyanlända

Från stoppade ombildning­ar till oannonsera­de hembesök för bidragstag­are och begränsad informatio­n på andra språk – förslagen för att främja integratio­n är vitt spridda över det politiska spektrumet i Sundbyberg.

- Ulrica Andersson

Utbildning och fler bostäder – eller oannonsera­de hembesök och totalstopp för mottagande av ny- anlända. Oenigheten är stor hos Sundbyberg­s partier om hur integratio­nen ska fungera.

Att kunna förmedla bostäder är prioritera­t för en kommun när det kommer till integratio­n, anser både Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet. Därför är de kritiska till det M-ledda styrets ombildning­ar av allmännytt­an.

”Säljer man ut leder det till gentrifier­ing. Det drabbar både de som kommer från andra länder och andra som inte vill/har möjlighet att skaffa bostadsrät­t”, skriver Peter Schilling (S).

Både S och V värnar om den kommunala SFI-utbildning­en. Jesper Wiklund (V) lyfter även värdet av att barn med olika bakgrund går i skolan tillsamman­s.

Sverigedem­okraterna skulle

önska att färre asylsökand­e togs emot, eftersom de anser att resurser saknas. ”Sundbyberg bör alltså vägra ta emot tvångstill­delade nyanlända med hänvisning till den svåra bostadsbri­sten”, skriver Gary Aelius (SD).

För att främja integratio­n, bör informatio­n på andra språk än svenska minimeras och bidraget dras in för de som inte lär sig svenska tillräckli­gt snabbt via SFI-undervisni­ng.

”Man ska omfamna vårt svenska samhälle – annars har man åkt till fel land”, skriver han och utvecklar med att det borde vara en självklarh­et att titta på svenska tv-kanaler.

Även Kristdemok­raterna är inne på att integratio­n är den invandrade personens ansvar. ”Integratio­n betyder att man har en vilja att bidra till det samhälle man kommer till”, skriver gruppledar­en Maria Bohman Kreij.

Kommunen kan däremot underlätta på flera sätt, bland annat med att hjälpa till med jobbansökn­ingar och att påskynda kontakter med kommunen.

Moderatern­a värdesätte­r att personer som kommer till Sverige snabbt ska kunna försörja sig själva. ”Äntligen har arbetslinj­en kommit till Sundbyberg. Kommunen kräver motprestat­ion för den som söker bidrag”, skriver Mikael T. Eriksson (M).

Han hoppas att en kommande riksdag ändrar lagen, så att det blir möjligt att göra oannonsera­de hembesök hos de som får försörjnin­gsstöd.

”Att få individer och grupper att känna sig som en del av samhället, delaktiga i vardagen och har realistisk­a möjlighete­r att förverklig­a sina mål”, svarar Johan Storåkers (L) på frågan om vad integratio­n betyder.

Han lyfter fram samarbete mellan skolan och föreningsl­ivet, mot bakgrund av att många nya svenskar har lite erfarenhet av det civila samhället.

Stefan Bergström (C) är också inne på den linjen. Han ser integratio­n som att ge alla förutsättn­ingar att bli en del av samma helhet: Alla barn ska få chansen att lära sig svenska innan de börjar skolan, alla unga ska få gå ut skolan med fullständi­ga betyg och alla vuxna ska få chansen till egen försörjnin­g.

Miljöparti­et fokuserar både på skola, stadsbyggn­ad och föräldrast­öd i sina förslag för integratio­n. Alla kommunala skolor ska ta emot nyanlända elever och införa flerspråki­g undervisni­ng, med fokus på nationella minoritete­r och nyanlända. De vill också att skolan ska påbörja ett toleranspr­ojekt.

 ??  ?? MYNDIGHET. Migrations­verket flyttar in i gamla Åhlénshuse­t på Sturegatan.
MYNDIGHET. Migrations­verket flyttar in i gamla Åhlénshuse­t på Sturegatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden