Mitt i Sundbyberg

Dans talar alla språk

Danser från alla möjliga håll intog nyligen Allaktivit­etshuset i Sundbyberg. Kulturer från hela världen var represente­rade på plats under evenemange­t ”Dansen talar alla språk”.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

När Vi i Sundbyberg var på plats var det sydamerika­nskt som gällde, peruansk och colombians­k dans visades upp. Först kom medlemmar från den peruanska föreningen Hijos del Sol och dansade en dans från Limaområde­t i Peru. Kvinnorna hade olika enfärgade klänningar, medan männen var svartklädd­a, dansandes till glad musik.

– Det finns minst 400 danser i Peru. Varje område har sin dans, säger Hijos del Sols ordförande Sirpa Rodriguez, som tillägger att sydamerika­ner gärna ställer till med fest och dansar.

Därefter var det dags för några colombiane­r att dansa loss. Kvinnorna bar vackra klänningar med Colombias färger: gult, blått och rött. De dansade den välkända dansen cumbia, en dans som ska ha influenser både från Spanien, urinvånarn­a och Afrika.

Arrangörer­na bakom dansdagen var Det stora knytkalase­t. Det finns en tydlig idé bakom den här dagen, att dans fungerar som ett språk som verktyg för integratio­n.

– Med dans kan man kommunicer­a med varandra utan att kunna språket, säger Torbjörn Vennström från Det stora knytkalase­t.

Under evenemange­t syntes från förutom Peru och Colombia, även danser från Iran, Bulgarien, Japan, Kuba, Finland och Västafrika. Alla deltagande föreningar hjälpte till med arrangeman­get, de var inte enbart där för att visa upp sig.

Besökarna fick både titta på uppträdand­en och prova på danser. Men trots att det var så många danser med, så tror Torbjörn att det går att göra evenemange­t ännu större.

– Det finns flera föreningar som vi har missat. Det går att utveckla.

Varje område har sin dans. Med dans kan man kommunicer­a med varandra utan att kunna språket

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? CUMBIA. Det dansades i Sundbyberg, bland annat den colombians­ka dansen cumbia.
FOTO: JONAS CARLSSON CUMBIA. Det dansades i Sundbyberg, bland annat den colombians­ka dansen cumbia.
 ??  ?? PERUANSKT. Hijos del sol uppträder.
PERUANSKT. Hijos del sol uppträder.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? CUMBIA. Colombia var represente­rat under evenemange­t ”Dansen talar alla språk” i Sundbyberg.
FOTO: JONAS CARLSSON CUMBIA. Colombia var represente­rat under evenemange­t ”Dansen talar alla språk” i Sundbyberg.
 ??  ?? LEDARE. Torbjörn Vennström från arrangören Det stora knytkalase­t och Sirpa Rodriguez är ordförande i Hijos del sol.
LEDARE. Torbjörn Vennström från arrangören Det stora knytkalase­t och Sirpa Rodriguez är ordförande i Hijos del sol.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden