Mitt i Sundbyberg

Regnbågsfä­rgerna snart åter i Rissne

Snart lyser regnbågsfä­rgerna i Rissne igen. En permanent Pridebänk utlovades i somras av kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M), som en markering mot vandaliser­ingen av den bänk som målats av sommarjobb­are.

- - 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Regnbågsfä­rgerna bara skulle tillbaka. En permanent Pridebänk utlovades i somras av kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M), som en markering mot vandaliser­ingen av den bänk som sommarjobb­are målat.

– Vi vill med det här skicka en tydlig signal att ni kan försöka förstöra och sprida otrygghet, men vi är fler, har större resurser och vår övertygels­e är starkare än deras. Sundbyberg är till för alla, utom möjligtvis för de som inte tycker det. Men nu har den anlänt, säger Mikael T. Eriksson.

Än så länge har det varit tomt på regnbågsfä­rger runt centrumbyg­gnaden i Rissne. Planen var att det i september eller oktober skulle komma en permanent bänk i metall, målad i Pride-färger, efter att den bänk som unga tjejer målat förstördes.

– Leveransen drog ut på tiden. Men nu har den anlänt, säger Mikael T. Eriksson.

Sedan december har bänken stått i något av Sundbyberg­s stads lagringsut­rymmen. Nu pågår ett planerings­arbete för hur den ska komma på plats, enligt Mikael T. Eriksson.

– Det är viktigt att vi har en dialog med olika verksamhet­er, framförall­t i Rissne, om hur det ska gå till, säger han.

Texten ”Pride är inget för Rissne” hade skrivits på väggen bakom en bänk målad i Pride-färger. Någon tände också eld på bänken, som kunde släckas vid 23.30-tiden under natten till torsdagen 16 juni.

På fredagen samma vecka togs initiativ till en Rissne Pride-picknick, som en motreaktio­n mot vandaliser­ingen som dessutom ägde rum dagarna efter massmordet på en gayklubb i USA. Förra veckan uppmärksam­made Vi i Sundbyberg att Peter Pettersson, som ingrep mot homofobi under picknicken, nominerats till Årets hetero under OX Gaygala.

Kommunen lovade direkt efter vandaliser­ingen att se till att Rissne torg får en permanent metallbänk i Pridefärge­r, som en uppmuntran till ungdomarna.

– Om den är oförstörba­r, det är väl en fråga om vilja. Men vi vill med det här skicka en tydlig signal att ni kan försöka förstöra och sprida otrygghet, men vi är fler, har större resurser och vår övertygels­e är starkare än deras. Sundbyberg är till för alla, utom möjligtvis för de som inte tycker det, sade Mikael T. Eriksson i juni.

 ??  ?? KONSTPROJE­KT. Bänken målad i pridefärge­r ingick i ett konst-
KONSTPROJE­KT. Bänken målad i pridefärge­r ingick i ett konst-
 ??  ?? HOMOFOBI. Så här såg det ut dagen efter att den regnbågsmå­lade bänken förstörts. KOMMENTERA ARTIKELN
HOMOFOBI. Så här såg det ut dagen efter att den regnbågsmå­lade bänken förstörts. KOMMENTERA ARTIKELN
 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden