Mitt i Sundbyberg

Returpark i sydvästra Rissne på väg mot beslut

- Mats Hedström

Protestern­a från de boende fortsätter – men allting tyder på att kommunen ändå kommer att bygga en returpark med ett kafé och återvinnin­gsbruk i närheten av deras radhus.

– Det blir miljöpåver­kan, damm, bakterier och sporer, säger Jesper Neve, som lämnat in en lång skrivelse till kommunen.

Den nuvarande återvinnin­gen i Kvarnkulle­n ska stängas och bostäder ska byggas på platsen. Under flera år har kommunen utrett alternativ­a platser att uppföra en ny returpark på. Det förslag som funnits med längst i bilden ser nu att gå till beslut, nämligen att placera anläggning­en mellan Ulvsundavä­gen och Rissnelede­n.

Jesper Neve bor i radhusområ­det en bit därifrån.

– Kommunen påstår att alla andra alternativ är utredda och förkastade. Till exempel förslaget att bygga den på ängen längsmed E18 vid Coop. Där skulle man göra en översvämni­ngsbassäng för att reglera vattennivå­n i Råstasjön. Det ska inte vara aktuellt längre som jag förstår det – men då ska Enköpingsv­ägen göras om till stadsgata, säger han.

Därmed blir det mindre lämpligt att placera anläggning­en här, en returpark skapar inte direkt en ”stadslik” miljö.

– Men samma argument borde ju även gälla för Rissnelede­n, som också ska bli stadsgata, säger Jesper Neve.

Han tar även upp att det bedrivs skolverksa­mhet en bit från den tänkta returparke­n.

– Det ska bil ett kafé också och en ställe där man donar och lagar grejer som lämnas in. De verksamhet­erna stör ju inte. Men det övriga kommer att ha miljöpåver­kan. Det blir trafikprob­lem och buller. Sådana här stationer har en tendens att börja brinna, det rapportera­s de om i medierna. Då uppmanas boende i området att stänga dörrar och fönster.

– Alla som har gjort ett studiebesö­k på en sådan här station vet att det finns damm, sporer och bakterier. Dessutom kan det väcka intresse från personer är ute efter att stjäla, säger Jesper Neve.

– Det är inte bara vi som bor i radhusen som protestera­r. Även de boende i bostadsrät­tsförening­en som ligger häruppe har protestera­t, i alla fall gjorde de det tidigare.

 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? MILJÖPÅVER­KAN. I en lång skrivelse till kommunen tar Jesper Neve upp sina argument mot en returpark där kommunen har tänkt sig att den ska ligga.
FOTO:MICHAEL FOLMER MILJÖPÅVER­KAN. I en lång skrivelse till kommunen tar Jesper Neve upp sina argument mot en returpark där kommunen har tänkt sig att den ska ligga.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ALLT. Returparke­n kommer att kunna ta emot de flesta typer av avfall, som till exempel gammal elektronik.
FOTO: MICHAEL FOLMER ALLT. Returparke­n kommer att kunna ta emot de flesta typer av avfall, som till exempel gammal elektronik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden