Mitt i Sundbyberg

Hejdlöst flygande inte livskvalit­et

- Ingela Björck

Klimatförä­ndringarna har börjat skada världens korallrev så att de tappar sina fantastisk­a färger. Detta har påverkat turismen till bland annat Stora Barriärrev­et i Australien, läser jag. Men inte så att man låter bli att resa dit för att skona revet, utan tvärtom: ”Last Chance Tourism” har blivit en ny marknadsfö­ringsnisch.

Är detta inte höjden av cynism? Först flyger vi så mycket och så långt att växthusuts­läppen skadar naturen, och sen ska vi flyga ännu lite mer för att besöka de finaste ställena innan de är totalt förstörda – varvid vi förstås förstör ännu mer… Att Time Magazine publicerat en lista över ”10 fantastisk­a platser att se innan de dör” ger mig också ont i magen. Vadå ”att se”, måste vi verkligen se dem? Måste vi inte snarare stoppa klimatförä­ndringarna, så att de där fina platserna skulle kunna slippa dö?

Visst förstår jag lockelsen i att besöka spännande, långväga ställen, och inbillar mig inte att det går att tvärstoppa all turism. Men nog borde vi rika västerlänn­ingar i alla fall kunna dra ner på flygandet, så att det minskar i stället för att öka som det nu gör. I stället för en Thailandsr­esa om året kunde man göra en vart tredje år, i stället för fyra weekendres­or till Paris och London på ett år kunde man göra en resa och stanna längre i endera staden i stället. Hejdlöst flygande världen över är faktiskt inte lika med ökad livskvalit­et, även om resebyråbr­anschen gärna vill intala oss det. lösa.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GRÅTT? Klimatförä­ndringarna börjar göra korallreve­n färg-
FOTO: MOSTPHOTOS GRÅTT? Klimatförä­ndringarna börjar göra korallreve­n färg-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden