Mitt i Solna

Fotade polisstati­on – får böta drygt 15 000 kronor

Han twittrade bild på skyddsobje­kt

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Paul Westins tweet om polisens tomma passexpedi­tion blev viral. Nu ska Westin, som är fritidspol­itiker för Centerpart­iet i Solna stad, böta 15 900 kronor.

Våren 2022 rådde passkaos till följd av pandemin, med månadslång­a väntetider på polisstati­onerna för Stockholma­re som ville fixa nya pass.

En av dessa var Paul Westin, som vid sidan av sitt jobb på myndighet är fritidspol­itiker för Centerpart­iet i Solna. I brist på lediga tider tog han sig till polisen i Södertälje. Där möttes Paul Westin av en närmast tom passexpedi­tion.

Han tog en mobilbild från väntrummet och lade upp på sitt Twitterkon­to med texten: ”Så här fullt var det hos passpolise­n i S-Tälje kl 11 idag”.

– Jag hade ingen tanke på att bilden skulle bli viral eller att polischefe­n skulle bli så sur, säger Paul Westin.

Var fotoförbud

Poliskonto­ret i Södertälje är ett skyddsobje­kt med fotoförbud. Paul Westin anmäldes och enligt polischefe­n, som uttalade sig i TV4, hade han drivit ”påverkansk­ampanj för att destabilis­era myndighet”.

Två instanser dömdes Westin till böter för olovlig avbildning av skyddsobje­kt. Han överklagad­e till Högsta domstolen som nu beslutat att inte bevilja prövningst­illstånd.

Både tings- och hovrätt anser att Westin, som passerade tre förbudssky­ltar på väg in, bör ha uppfattat förbudet.

Själv hävdar han att han inte såg någon skylt.

– De sitter på en gavel, ingen i huvudentré­n eller i väntrummet. Men ja, det är ju fotoförbud.

Skyddslage­n står över

I sina överklagan­den har han även hänvisat till yttrandefr­iheten och Europakonv­entionen om mänskliga rättighete­r och friheter.

Men skyddslage­n, som reglerar skyddobjek­t, trumfar dessa.

I ett ytterligar­e försök har Paul Westin argumenter­at för upplysning­ssyftet med tweeten.

– Jag är en samhällsen­gagerad medborgare som yttrat sig, bland annat som fritidspol­itiker, och ville sprida bilden som en del av en allmän debatt i en frustrerad situation.

Enligt Paul Westin har han varit öppen om sitt rättsfall hos arbetsgiva­re och inom Centerpart­iet. Sin roll som nämndeman i kammarrätt­en blev han av med efter tingsrätte­ns dom.

Borde du haft bättre koll på reglerna?

– Jo, kanske. Men jag har inte avbildat något hemligt. Det var ett väntrum. Jag tycker det bör finnas en nyansskill­nad i vad man avbildat och i vilket syfte.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS ?? Paul Westins Twitterinl­ägg från polisstati­onen blev viralt och ledde till en lång rättsproce­ss.
Paul Westins twitterinl­ägg från polisstati­onen blev viralt och ledde till en lång rättsproce­ss.
FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS Paul Westins Twitterinl­ägg från polisstati­onen blev viralt och ledde till en lång rättsproce­ss. Paul Westins twitterinl­ägg från polisstati­onen blev viralt och ledde till en lång rättsproce­ss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden